В Албена очакват силен сезон, залагат на качество и сигурност
В Албена очакват силен сезон, залагат на качество и сигурност / Дарик Добрич

Много добър туристически сезон предрече изпълнителният директор на „Албена” АД Красимир Станев. Той прогнозира ръст на туристите между 10 и 20%, най-вече на гостите от Централна и Западна Европа и Скандинавия. „Отдавна не сме били така оптимистично настроени. Напълно обнадеждени и мобилизирани сме, а конюнктурата е изцяло в наша полза тази година. Очакванията и за следващата година са отново тази конюнктура да е налице и да имаме добри ръстове на туристите” – сподели Станев. Специално за Великден в курорта се очакват около 4 хиляди туристи, основно от Румъния.

Основната задача пред ръководството на Албена е курортът  да осигури изключително високо ниво на обслужване на своите гости, подчерта изпълнителният директор. Той припомни, че в последната година с около 15% е увеличен ръстът на фонд работна заплата в комплекса, запазени за служителите са безплатната храна, настаняване и транспорт. Нерешеният проблем  обаче е липсата на достатъчно персонал. „Няма достатъчно предлагане, а това води и до падане на качеството” – призна Красимир Станев и разказа, че се търсят варианти за наемане на работна ръка от Молдова, Украйна, Македония, на стажанти от европейските държави, включително от Полша и Германия. Правени са опити за внос на работници и от турския курорт Анталия, но шансът за наемането им е много малък, защото  там те  са заплатени целогодишно, разказа Станев. „Проблемът с липсата на обучен персонал се явява системна заплаха за българския туризъм” – подчерта и председателят на Съвета на директорите на „Албена” АД Радосвет Радев.

И през новия туристически сезон Албена ще наблегне освен на качеството на обслужване  и на запазване сигурността на туристите, заяви още изпълнителният директор на дружеството. За целта ще се увеличи ведомствената охрана, ще се засили взаимодействието с полицията, ще има присъствие и на румънски полицаи. Над 100 камери работят денонощно в Албена, а записващите устройства пазят записите по 7 дни, информира още Станев.

Над 16 млн. лв. са планираните инвестиции за 2016 г. в Албена, съобщиха още от ръководството на курорта. В момента се прави основна реконструкция на хотел „Доростор”, който ще бъде петзвезден и ще е готов на 1 юни 2017 г. Около 25 млн. лв. ще бъдат инвестирани в ремонта на хотела и новите 240 стаи, ще се изгради нов модерен конгресен център със зала за 500 души, малък спа център и басейн с олимпийски размери. 24 студиа се надграждат над новото фоайе в хотел „Гергана” и малък панорамен ресторант на покрива на хотела. Наесен започва пълна реконструкция на хотел „Елица”, който ще бъде с 200 нови стаи, а категорията му ще е четири звезди.  Курортът ще разполага и с изцяло нов тенис център  с 13 корта, който ще заработи през 2017 г.

През 2016 г. се предвижда окончателно завършване на ваканционно селище „Бялата лагуна”, където се строи нов ресторант, нова рецепция, анимационна зала за 300 души, малък търговски център и голям басейн над ресторанта за близо 10 млн. лв. Във ваканционно селище Приморско пък  ще се инвестират около 3 млн. лв. в нови студиа към хотел „Бисер” и нова рецепция.