Фалшивите банкноти, иззети преди дни са с изключително качество
Фалшивите банкноти, иззети преди дни са с изключително качество / dariknews.archive

Експерти от Европол са у нас, за да се запознаят с иззетите от разбитата преди дни печатница в село Деляновци фалшиви банкноти евро.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, който се срещна с експертите обясни, че фалшивите банкноти са с номинал 100 евро и са с изключително качество, информира БНР.

"По отношение на изследването на банкнотите, което направиха вчера казаха, че тези банкноти са с качество 9,7 по 10-степенната скала, изработена от Европейската централна банка, т. е. това са банкноти с изключително високо качество.

Такива фалшификати до момента няма аналог да са произвеждани другаде, така че разбитата от нас печатница е била в състояние да произвежда банкноти фалшификати с изключително високо качество", каза Сарафов.

На 22 април, прокурори от Окръжна прокуратура - Плевен, разследващи полицаи от МВР, подпомагани от агенти на ДАНС, в сътрудничество с Европол, извършиха претърсвания и изземвания на адреси в град Левски, село Деляновци - общ. Свищов и село Козар Белене, по разследване за производство на фалшиви банкноти.

В хода на специализираната операция и на трите местопроизшествия бяха открити печатарски машини, лазерни принтери, водни знаци, холограми, стикери, плаки, химикали и други материали за отпечатване на 100 - еврови банкноти.

Открити и иззети бяха готови за пласиране неистински 100 - еврови банкноти на стойност 24 000 евро и заготовки за фалшиви банкноти на стойност над 500 000 евро, както и 13 подправени лични карти.