Зам.-кмет критикува защитници на животните заради бездомните кучета
Зам.-кмет критикува защитници на животните заради бездомните кучета / Dariknews.bg, архив

Половина от бездомните кучета във Варна са изоставени от своите стопани, заяви зам.-кметът на града Тодор Иванов. Пред съветниците от комисията „Обществен ред и сигурност” той разкритикува неправителствените организации в града, защитаващи правата на животните.

По думите му клипчетата за работата на кучкарника в Каменар, които биват пускани в социалните мрежи, много често не отговарят на истината. Действията на много от доброволците се ограничавали в това само да разхождат кучетата и от време на време да им носят храна. Те обаче не били склонни да поемат реален ангажимент да се грижат или пък да предложат конкретни мерки за справяне с проблемите, каза Иванов, цитиран от Moreto.net.

Общинският приют в Каменар функционира при почти запълнен капацитет, като в момента там има 196 животни. Според зам.-кмета в последните години структурата работи много добре, но финансирането от близо 260 000 лева не е достатъчно за трайно справяне с проблема. Парите едва стигали за заплати, за храна на животните и за лекарства, а намирането на кадри било почти невъзможно заради малкото заплащане.

Иванов коментира още, че от години градската управа търси варианти за справяне с проблема с уличните кучета, дори е предлагано на различните НПО да направят свой приют на общински терен. Защитниците на животните обаче така и не проявил интерес, а повечето искали да получат готова база и финансиране от Общината.

Нова програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета трябва да бъде качена скоро на сайта на Община Варна и да влезе за обсъждане в местния парламент. Документът, който се актуализира веднъж на три години, обаче първо трябва бъде приет от комисията по обществен ред и сигурност. До две седмици членовете й ще се срещнат с представители на организациите за защита на животните във Варна, за да обсъдят общи мерки.

„Проектът далеч не е идеален, но сме отворени за корекции и не се оправдаваме, а търсим решения“, коментира днес зам.-кметът по сигурността в Общината Тодор Иванов. Пред съветниците той призна, че градската управа изпитва огромни затруднения да комуникира с тези неправителствени организации. По думите му в морската столица функционирали близо 17 подобни структури, но нямало и две, които да са на едно мнение. Според Иванов, предвид пролетния сезон, популацията на безстопанствените кучета в града се е увеличила, все още обаче няма точна статистика за броя им. Сериозен проблем е справянето с така наречените агресивни животни, но единственият специалист, който работел с тях бил в София и щяло да струва много скъпо да идва всяка седмица