От полицията предупреждават: Пазете се от джебчии !
От полицията предупреждават: Пазете се от джебчии ! / netinfo

Всички знаем, че джебчиите използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти.

Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.
• Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.
• Попаднете ли в множеството - на пазара или в храма, задължително притиснете чантата до тялото си.
• Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя - ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
• За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията - на тел.112, униформен служител на улицата или направо в Районното управление. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.