Забраниха носенето на бурки и нетрадиционните религиозни прояви на обществени места
Забраниха носенето на бурки и нетрадиционните религиозни прояви на обществени места / Община Стара Загора

Общинска администрация ще изготви доклад за броя на общинските имоти, които се използват от сдружения с нестопанска цел и друг тип сродни организации, за да се избегнат спекулации по темата с отдаването на помещения без наем. Това стана ясно по време на сесията на Общинския съвет. На нея бе решено още АРИР и Българо-френско дружество „Алианс Франсез - Стара Загора", да ползват безвъзмездно за две години имотите, които са частна общинска собственост.

Забранява се носенето на аксесоари, прикриващи лицето по начин, пречещ за разпознаване на публични места, решиха още съветниците като приеха предложението за промяна на Наредбата за обществения ред, внесено от Николай Диков (ГЕРБ) и Гергана Микова (НФСБ), което засяга упражняването на религиозна дейност на територията на общината. Със Заповед на кмета на Община Стара Загора ще бъдат регламентирани местата, на които е допустимо извършването на религиозни обреди. Забраняват се и публичните религиозни прояви, които накърняват общественото спокойствие, морал и традиции.

Общинският съвет прие на второ четене Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Община стара Загора, което води до намаляване на таксите за репатриране на неправилно паркирани автомобили от 60 лева на 30 лева, а при преустановяване на процедурата на място, таксата се редуцира от 30 на 15 лева.

Промяна има и в Наредбата за обществения ред, в частта й за допустимия шум, по предложение на Таньо Брайков (ГЕРБ). На второ четене премина забраняването на извършване на дейности в жилищни сгради /самостоятелни обекти/, в режим на етажна собственост и самостоятелни обекти за жилищни нужди, предизвикващи шум, независимо от произхода му, нарушаващ спокойствието на живущите в часовете: в работни дни - от 14:00 до 16:00 часа и от 22:00 до 07:00 часа и в почивни и празнични дни от 14:00 до 16:00 часа и от 23:00 до 08:00 часа, като корекциите бяха предложени от Диян Димитров.

На редовното си заседание, Общинският съвет прие, с 43 гласа „за", Отчета за касово изпълнение на бюджета на Община Стара Загора за 2015 година. Бюджетът, с който Общината разполагаше през изминалата година, бе над 100 млн. лева, и бе реализиран преходен остатък от местни дейности в размер на над 1 700 хил. лева, уточни председателят на ПК по финанси Диян Димитров (ГЕРБ).