10 плажа в Добричка област остават неохраняеми през лятото
10 плажа в Добричка област остават неохраняеми през лятото / Дарик нюз

14 плажа в Добричка област са обявени за неохраняеми със заповед на министъра на туризма, съобщи областният управител Детелина Николова. Водноспасителната дейност на 4 от тях ще бъде обезпечена от областна администрация, а останалите 10 ще останат неохраняеми. Областна управа ще проведе обществена поръчка за осигуряване на водно спасяване за плажове: "Космос" , "Шабленска тузла – къмпинг Добруджа", "Русалка"и "Фиш-фиш - нов" в община Балчик, посочи Николова. Тя припомни, че от тази година крайморските общини имат задължението да изработят и поставят предупредителни табели на неохраняемите ивици, както и да поддържат санитарно- хигиенните условия, което досега е било ангажимент на областна администрация.

В Добричка област има общо 32 морски плажа. 14 от тях са в община Балчик, 10 в Каварна и 8 в Шабла.

6 от плажовете са отдадени на концесия от МРРБ, а 8 се отдават под наем. След измененията в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, плажовете са прехвърлени към министреството на туризма и на сайта му вече са обявени 3 плажа в Добричка област за отдаване под наем за срок от 5 години - "Международен детски лагер"- Кранево, "Двореца" - Балчик и "Божурец – Топола 2".

Други 3 морски плажа - "Иканталъка 1", "Балчик - централен" и "Нов плаж - Балчик" са отдадени под наем от областния управител и договорите на наемателите са удължени с анекс до края на тази година.

Много от плажовете в Добричка област не са привлекателни за наемане при сега действащата методика за образуване на наемните цени, защото са с по-голяма площ, а освен това са разположени на север и сезонът започва малко по-късно, коментира Николова. Тя разчита да бъде изработена нова методика, която да бъде съобразена с евентуалната категоризация на плажовете, за да станат те привлекателни за повече наематели или концесионери.