Христос воскресе!
Христос воскресе! / Дарик Враца - архив

Днес Православната църква отбелязва най-светлия ден в годината – Възкресение Христово. Вярващите се поздравяват с думите “Христос воскресе!” и отговорът е “Воистину воскресе!. “Всички влезте в радостта на своя Господ! И първи, и последни, приемете своята награда! Богати и бедни, заедно ликувайте! Трудолюбиви и лениви, почетете този ден на всемирно тържество! Постили и непостили, възвеселете се сега!” – призовава в празничното си слово за Възкресение св. Йоан Златоуст.

Радостта от тоя ден е толкова голяма, че народът ни не случайно го е нарекъл Великден. Но защо този ден е велик? Защото вярата във възкресението Христово е основополагаща за нашата вяра. Възкресението е финалът на целия път на изкуплението на човешкия род. Точно то ни дава увереността, че ако Христос умря и възкръсна, то и умрелите в Христа Бог ще възкреси. “Възкръсна Христос, и нито един мъртвец няма в гроба, защото Христос, Който възкръсна из мъртвите, за умрелите стана начатък. Той пръв възкръсна, а подир Него в свое време ще възкръснем всички ние! Нему слава и държава во веки веков! Амин!” – възкликва св. Йоан Златоуст. Това негово бликащо от радост слово се чете всяка година във всички храмове в България на Възкресение Христово.

По древна традиция на този ден в храмовете се четат откъси от Евангелието на различни езици, което говори за разпространението на христовата вяра по целия свят. Във Враца тази служба ще започне днес в 11 ч. в църквата “Св. 12 апостоли”.