Празникът на Русе събира в концерт известни изпълнители
Празникът на Русе събира в концерт известни изпълнители / снимка:Община Русе

Традиционната програма за празника на Русе 6 май започва още на 5-ти с  тържествената церемония по връчването на званията „Почетен гражданин на град Русе“. Удостоените тази година са Румяна Ценкова, Нешка Робева, Найден Тодоров, Пламен Бобоков, Георги Ачев, както и посмъртно – Ваньо Танов, арх. Танко Серафимов и Светлозар Димитров – Змей Горянин. Събитието ще се проведе в Голяма зала на Доходно здание, от 19 часа.

В деня на тройния празник на Русе – Деня на храбростта, Деня на българската армия и Деня на града ще се отслужи празнична литургия в храм „Свети Георги“ от 9 ч., а в 11 ч. на площада пред Община Русе ще се проведе традиционния концерт на талантливите деца и младежи от ОбДЦКИ. От 12 ч. пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война ще се състои тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя.

Във връзка с миналогодишното събитие, което събра „Посланиците на Русе“, тази година Общината утвърждава традицията за среща на кмета Пламен Стоилов с хора, допринесли за имиджа и развитието на града, прославили Русе по целия свят. „Именно поради тази причина, от 13 ч., в Лапидариума към РИМ, кметът ще даде прием на “Лицата на Русе”. Това са млади хора, подпомагани от общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ през последните две години. Целта на срещата е да продължим традицията и да насърчим младите русенци да се развиват успешно в нашия град.“ – каза Ирена Петрова.

Тази година, гост-изпълнител на традиционния концерт по случай празника на града ще е Силвия Кацарова, заедно с български музиканти, сред които Теди Кацарова, Маги Джанаварова, Цветелин Атанасов – Елвиса, Милена Славова, Искрен Пецов, Йоанна Драгнева. Водещ ще бъде Наско Колев от „Любими песни, любими хора“ по Бг радио, а концертът на градския площад ще започне в 20:30 часа.

На 7 май, русенци ще могат да се насладят на легендарните Uriah Heep, които ще гостуват в Русе. Концертът ще се състои в „Булстрад Арена“ от 20 ч. Празничната програма продължава и на 11 май с безплатен спектакъл на известния комедиен изпълнител Шкумбата. Събитието ще се проведе от 19 ч., в Голямата зала на Доходно здание, а пропуски ще се раздават от 3.05.16 г. до 05.05.16 г. и от 09.05.2016 г. до 11.05.2016 г. в Доходно здание, до изчерпване на местата.