„Газпром“ заговори за нов вариант на „Южен поток“ от Крим до Варна
„Газпром“ заговори за нов вариант на „Южен поток“ от Крим до Варна / БГНЕС, архив

Нов вариант на газопровода „Южен поток“ от полуостров Крим до Варна лансира шефът на „Газпром експорт“ Андрей Конопляник. Той спомена идеята по време на Централноевропейския газов форум в Братислава, пише в. „Труд“.

Изказване на шефа на „Газпром експорт“ е първото признание на руската страна, че „Южен поток“ не е погребан проект. Миналата година Путин обяви газопровода за нещо отминало, а българските власти - за беззъби.

„Русия е в правото си да търси маршрути за износ на газ, които представляват най-малък риск за изпълнението на договорите“, заявил генералният директор на „Газпром експорт“ Андрей Конопляник. Той съобщи, че руската страна търси енергийни маршрути, които да заобикалят Украйна, но и да не включват Турция.

Обсъждат се алтернативните маршрути „Южен поток“, и „Северен поток 2“. Тези трасета обаче трябвало да се изграждат с частно финансиране, а не със средства от Евросъюза, твърдят от „Газпром“.

Новата версия на тръбата да тръгва не от порт Анапа, а от крайбрежието на Анексирания полуостров Крим. Така тръбата до Варна ще се окаже по-евтина и с няколкостотин метра по-къса.

Новината идва около седмица след като България започна проучвания за нефт и газ в Черно море. На церемонията тогава премиерът Бойко Борисов загатна, че по проект за руско-български газопровод продължава да се работи, и продължават да се доставят тръби за България от руската страна.

Новият проект за газопровод от полуостров Крим, обаче, крие не само проблеми с европейските регулатори, но и такива от чисто политически характер. България официално не признава полуострова за част от Русия.