Строги мерки за мляко и месо заради заразата по животните
Строги мерки за мляко и месо заради заразата по животните / Дарик архив

Българска агенция по безопасност на храните въвежда извънредни правила при транспорт, преработката и продажба на месо и мляко и произведените от тях продукти.

Причината - заразата с болестта нодуларен дерматит, която избухна в страната.

Клането на едри преживни животни от животновъдни обекти в Северна България ще се извършва в месодобивни предприятия на територията на същата или съседна област.

Животновъди се съмняват за умишлено заразяване на фермите с нодуларен дерматит

Клането в Южна България се осъществява в месодобивни предприятия в същата област, а при липсата на такова предприятие в съседна, с изключение на областите с установени огнища на Заразен нодуларен дерматит.

Клането на животни от областите Благоевград, Кюстендил, Пловдив, Хасково и Стара Загора ще се осъществява в месодобивни предприятия на територията на съответната област, а върху месото на закланите животни ще се поставя специална здравна маркировка.

Суровото мляко, добито в обект с констатирано огнище на заразен нодуларен дерматит, се унищожава.

Собствениците на животновъдните обекти за едри и дребни преживни животни, трябва да увеличат мерките за биосигурност, да извършват дезинфекция и дезинсекция.

Трябва незабавно да информират ветеринарен лекар при съмнение за заболяване или смърт на животно. Да извършват дезинфекция на всички влизащи и излизащи от обекта превозни средства. Да осигуряват защитни облекла за посетителите на фермата, ако не може това да бъде избегнато.