Проведоха кръгла маса на тема „Образование за характер и ключови компетентности в България“
Проведоха кръгла маса на тема „Образование за характер и ключови компетентности в България“ / Областна администрация - пресцентър

В Областна администрация Благоевград се проведе кръгла маса на тема „Образование за характер и ключови компетентности в България“.

Събитието откри заместник-областният управител Асим Адемов. Той сподели впечатленията си от вчерашно мероприятие – „Регионален панаир на учебните компании“, на което участници от пет области са представили своите продукти, свързани с образователния процес.

„Радвам се, че както предния ден, така и на днешната среща участват образовани и амбициозни млади хора, но също така си давам и реална сметка, че сред младежите има и такива с не толкова добра подготовка с учебния материал и по отношение на дисциплината“, подчерта Адемов. Той наблегна върху актуалния проблем с агресията сред учениците, който поставен в такъв формат за разрешаване от потребителите и от предоставящите образование, следва да бъде разгледан и решен по най-рационален начин.

По време на кръглата маса Златка Димитрова от Образование България 2030 представи „Ключови компетентности на XXI век“, а Методи Попов от РИО-Благоевград запозна участниците с темата „Промени в държавните образователни стандарти: в терсене на попътен вятър“.

Програмата продължи с темите „Характер и компетентности в българското училище“ и „Професионално-педагогически компетентности и личностна промяна“, представени съответно от Весела Вангелова, Трето ОУ Благоевград и доц. д-р Гергана Дянкова от ЮЗУ.

На събитието присъстваха представители на Сдружение на началните учители в област Благоевград, РИО-Благоевград, Община Благоевград, Югозападен университет, Американски университет, Областен информационен център Благоевград, възпитатели, учители и директори от местни детски градини и училища, студенти и ученици.