Двудневна работна седмица за държавните служители във Венецуела
Двудневна работна седмица за държавните служители във Венецуела / БГНЕС
Двудневна работна седмица за държавните служители във Венецуела
86481
Двудневна работна седмица за държавните служители във Венецуела
Двудневна работна седмица за държавните служители във Венецуела
  • Двудневна работна седмица за държавните служители във Венецуела
  • Двудневна работна седмица за държавните служители във Венецуела

Венецуела въведе двудневна работна седмица за служителите в обществения сектор. Те ще работят само в понеделник и вторник. В дните от сряда до петък ще се работи само при извънредни случаи. Решението засяга над 2 милиона души и е част от опитите на управляващите да се справят с енергийната криза в страната.

Социалистическото правителство на Венецуела нареди на държавните служители да преминат на двудневна работна седмица като част от мерките за пестене на ток. Важни сектори като производство и търговия с храни не са засегнати от ограничението, а заплатите остават непроменени, въпреки че няма да се работи през повече от половината седмица.

Сушата намали рекордно равнището на основния язовир в страната, на който се намира ВЕЦ "Гури", задоволяваща около две трети от енергийните нужди на богатата на петрол страна.

Президентът Николас Мадуро призова 30-милионното население на страната да прояви разбиране в трудните времена. "Гури на практика е пустиня. С всички тези мерки се опитваме да го спасим", каза президентът и допълни, че темпото на понижаване на нивото е намаляло от 20 на 10 сантиметра дневно.

Двудневната работна седмица е поредният опит за справяне с енергийната криза във Венецуела.

Венецуела сменя часовия пояс

Преди няколко месеца беше въведено извънредно икономическо положение за 60 дни. После се наложи то да бъде удължено. От няколко седмици работната седмица във Венецуела официално е четиридневна. Но както изглежда сега по четири дни ще работят само хората в частния сектор. За да се пести електроенергия, за Великден венецуелците получиха допълнителна почивка.

Повечето почивни дни обаче не радват никого. Населението във Венецуела става все по-отчаяно. Заради кризата е въведен строг режим на тока, магазините работят все по-малко, а и в тях все по-трудно се откриват стоки от първа необходимост.

Друга от мерките на Мадуро за пестене на ток е преместване на часовника, така че да се ползва повече от дневната светлина в работно време. Страната ще премести стрелките на часовниците с половин час напред от 1 май. Президентът дори призова жените да не ползват дълго сешоарите, когато си сушат косите, както и всеки да се откаже от гладенето.

Недостигът на електроенергия е хроничен проблем в богатата на петрол страна. Предшественикът на Мадуро, покойният президент Уго Чавес, беше обещал да реши проблема през 2010 година, но особено подобрение не се забелязва.

Правителството обяснява кризата със сушата, причинена от природното явление Ел Ниньо, и със саботажи на политическите си опоненти.

Експертите обаче посочват, че повече инвестиции в електроцентралите биха могли да предотвратят проблема. Те също така обръщат внимание на щедрите субсидии, които поддържат ниски цените за ток - битовите сметки за електроенергия месечно рядко надхвърлят 1 долар.

Венецуелската икономика е на ръба на финансова катастрофа. Страната има външни заеми за милиарди долари, а инфлацията е най-високата в света.