Канада не плаща и няма да плаща откупи за свои граждани, взети за заложници
Канада не плаща и няма да плаща откупи за свои граждани, взети за заложници / БГНЕС

Канада не плаща и никога няма да плаща откупи за освобождаването на свои граждани, взети за заложници. Това заяви канадският премиер Джъстин Трюдо след убийството на канадски гражданин от ислямисти във Филините, които го държаха за заложник, предаде Франс прес.

Ислямисти обезглавиха канадец

Двайсет и четири часа след като обяви, че ислямистката група "Абу Саяф" е обезглавила 68-годишния канадец Джон Рисдъл, отвлечен преди седем месеца, Трюдо подчерта, че този акт няма да промени с нищо позицията на правителството му спрямо отвличанията. "Канада не плаща и няма да плаща откупи на терористи, нито пряко, нито непряко", заяви премиерът в курорта Кананаскис след семинар на правителството.

Той изтъкна, че плащането на откуп за освобождаване на заложник представлява "значителен източник на финансиране за терористичните организации" и това "би поставило под заплаха живота на милиони други /канадци/, които пътуват по целия свят всяка година".

Съдят вдовицата на Абу Саяф за убийството на US заложничка

"Абу Саяф" държи още един канадец, Робърт Хол, който беше отвлечен в края на септември заедно с Рисдъл, филипинската си приятелка и норвежец от хотелски комплекс на южния остров Минданао.

На журналистически въпрос за позицията на други страни, които плащат откупи на похитители, Трюдо отговори, че е обсъдил темата с британския премиер Дейвид Камерън и двамата били убедени, че тази практика е погрешна.

Източник: БТА