САЩ подготвят щит срещу севернокорейски заплахи от ниско ниво
САЩ подготвят щит срещу севернокорейски заплахи от ниско ниво / БГНЕС

Американският президент Барак Обама каза, че САЩ се подготвят да защитят себе си и съюзниците си срещу потенциални заплахи от Северна Корея, чието поведение трудно може да се предвиди и чийто лидер е "безотговорен". В интервю за телевизия Си Би Ес Обама каза, че САЩ изграждат "щит" за противодействие на севернокорейски заплахи от ниско ниво, предаде Ройтерс.

Президентът на САЩ призна, че "няма лесно решение" за севернокорейската заплаха. Той каза, че САЩ "могат да разрушат Северна Корея с арсенала си, но че това ще има освен хуманитарни последици и потенциално отражение върху Южна Корея.

Северна Корея заплаши САЩ с превантивни ядрени удари

Северна Корея подготвя втори опит за изстрелване на ракета със среден обсег след пълния провал отпреди десет дни, съобщи днес южнокорейският печат. Подготвяният ракетен тест ще е ново предизвикателство, отправено към международната общност. Миналата седмица Съветът за сигурност на ООН осъди опит за изстрелване на балистична ракета от подводница, напомня агенцията.

Северна Корея заплашва с ядрена война

Според агенция Йонхап южнокорейската армия "прехваща сигнали, които сочат, че Северна Корея вероятно ще изстреля в близко бъдеще ракета "Мусудан". Смята се, че обсегът на ракетите "Мусудан" е между 2500 и 4000 километра, така че са застрашени най-малкото Южна Корея и Япония, а може би дори американският остров Гуам в Тихия океан, на който е разположена военна база.

Източник: БТА