Утре умъртвяват кравите в Дълбоки
Утре умъртвяват кравите в Дълбоки / Thinkstock/Getty Images

Над 120 крави от кооперацията на село Дълбоки ще бъдат умъртвени утре. Животните ще бъдат заровени на общински терен, който се намира в землището на населеното място.

Преди дни само едно животно бе с положителна проба за нодуларен дерматит, но на евтаназия подлежат всички, които са били в контакт с него. За времето, в което беше установена заразата, кооператорите са изхвърлили над 8 тона мляко.

Заболяването е вирусно и засяга едрите преживни животни. Предава се изключително лесно. Преносители могат да бъдат хора и животни. Инкубационният период продължава от 14 до 20 дни. Не се предава на хората, но болните животни не могат да бъдат излекувани.

По думите на министъра на земеделието Десислава Танева ваксинацията засега ще обхване само районите, където има регистрирани огнища - областите Хасково и Стара Загора. "Имаме разрешение от ЕК, след като поискахме, да се поставят ваксини в област Хасково и област Стара Загора. Очакваме първата пратка с ваксини от ЕК в сряда, след което има направена организация с частно практикуващите и държавни ветеринарни лекари ваксинацията да бъде проведена в рамките на една седмица".

В Русе министър Танева коментира още, че вече са преведени първите 200 хил. лв. за обезщетение на стопаните на унищожените животни.