Медицински сестри са тормозени в столична болница, алармират от Подкрепа
Медицински сестри са тормозени в столична болница, алармират от Подкрепа / ThinkStock/Getty Images
Медицински сестри са тормозени в столична болница, алармират от "Подкрепа"
86438
Медицински сестри са тормозени в столична болница, алармират от "Подкрепа"
Медицински сестри са тормозени в столична болница, алармират от "Подкрепа"
  • Медицински сестри са тормозени в столична болница, алармират от "Подкрепа"
  • Медицински сестри са тормозени в столична болница, алармират от "Подкрепа"

За тежък тормоз над медицински сестри от страна на лекари информират от Медицинска федерация Подкрепа." Всички медицински сестри в Отделението по гастроентерология в Александровската болница са били обиждани и унижавани ежедневно, в продължение на месеци, от началника на отделението проф. Диана Петрова, както и от старшата сестра Ивелина Атанасова, твърдят от федерацията.

Оттам направили проверка в отделението и заварили хора на възраст да изпълняват задълженията си със сълзи на очи, информира пред Дарик д-р Камен Данов, председател на федерацията.

Той допълни, че най-ужасяващото било, че тези от сестрите, които не се съобразявали с авторитарното управление и търсели правата си, били призовани да напуснат работа. От синдиката са категорични, че единственият полезен изход в тази ситуация би бил освобождаването от длъжност на началника на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести - проф. Огнян Георгиев, началника на отделението и негов подчинен - проф. Диана Петрова и старшата сестра на клиниката - Ивелина Атанасова.

Проблемът с отношението към медицинските сестри в гастроентерологичното отделение датира от месеци, информира д-р Камен Данов. Сестрите се оплакали, че ежедневно са подлагани на най-различни безпричинни обиди: „Тъй като аз самият също съм лекар, мога да преценя, че това са добри специалисти. Представители от синдиката се разходихме до отделението. За съжаление се оказа, че наистина са прави тези сестри. Проф. Петрова имаше неприятно поведение по отношение на сестрите - обидно, с необосновани обвинения, че не работят, че не вършат работа, че са некадърни и обвинения, че едва ли не всяко контактуване помежду им и с лекарите в отделението ги прави приятели и някак си могат да се получат заговори, което не е нормално. Ние се опитахме да разговаряме с нея, но за съжаление бяга и не иска да контактува с нас".

От синдикалната организация информирали за случващото се Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

„Вместо да бъдат защитени тези хора, те в противоречие на действащото законодателство през следващия ден, не със заповед на работодателя, а със самоуправство на началник на клиника - проф. Огнян Георгиев, е разпоредено да бъдат разхвърляни по други отделения и махнати всички сестри, говорим за целия състав на отделението по гастроентерология, в отделни отделения, при което те пожелаха да напуснат вкупом", каза Данов.

По думите му той успял да убеди сестрите да не напускат, а за случая вече били информирани и здравните власти. Според председателя на организацията обаче нищо не се променило: „Последваха отново обиди, опити за саморазправа и най-ужасяващото нещо твърдението, че който не харесва прекия си началник в държавна болница, не в частна, може да си подаде документите за напускане и няма място там, ако той иска да се спазва Кодексът на труда - нещо, което от наша гледна точка е абсолютно неприемливо".

От федерацията допълниха, че ще окажат необходимото съдействие и юридическа подкрепа на засегнатите. По случая, който от организацията определят като особено скандален, синдикатът е информирал и европейските си партньори.

От Александровската болница съобщиха за Дарик, че ръководството й се е самосезирало по въпроса и е назначило комисия, която да разгледа случая. Лечебното заведение е научило за скандала от медиите. До момента в него не е постъпвал сигнал нито от синдикатите в болницата, нито от самите сестри.