Учени и депутат търсят средства за социализация на Килифаревския манастир
Учени и депутат търсят средства за социализация на Килифаревския манастир / DarikNews.bg

Учени и депутат обединиха усилията си за намиране на средства за социализация на Килифаревския манастир. Идеята е да светата обител на бъде почистена, да се извършат консервационни дейности, да се направи нов проект на прилежащия параклис, да се възстанови подхода на манастира към крепостта, която се намира в близост. Необходими са и средства за информационни табели и брошури, които да популяризират Килифаревския манастир като едно от средищата за поклоннически туризъм.

Светата обител е разположена на площ от 15 декара и е проучвана от студенти и преподаватели от Великотърновския университет. “Обектът е изключително важен- голям манастир, две крепости, най- голямото проучено исихастко средище, първи етап на Търновската книжовна школа и средище на един кръг от монаси, играли активна роля в обществения, религиозния и държавния живот на Търново от средата на 14 век”, обясни археологът доц. Мирко Робов. По негови думи сред най- важните останки е скрипторият- мястото, където са работили преводачи, преписвачи, калиграфи, творци на оригинална книжнина. 

Той заяви, че е подходящо в манастира да бъде подредена и експозиция, която да показва снимки от историята на проучванията, триизмерни възстановки и презентация. На по- следващ етап ще се работи върху идеята да бъдат показани и находки от обекта. От проучванията на крепостите е намерено въоръжение- оръжия, върхове на копия, каменни бойни топки, брадви. Находките, свързани с Търновската книжовна школа, са пълен набор от инструменти за производство на пергамент, керамика, монети и много ценен монограм на Св. Теодосий Търновски.

Доц. Робов припомни, че до този момент със спонсорска подкрепа и доброволния труд на местното население са полагани усилия за опазване на старините. “Килифаревският манастир заслужава внимание и поради причината, че може да привлече посетители не само от страната, но и от Литва, Унгария, Беларус, Русия, Молдова, Сърбия, Гърция”, посочи проф. Димитър Кенанов от Великотърновския университет.

Състоянието на светата обител провокирало учените да потърсят подкрепата на депутата от Реформаторския блок и заместник- председател на Народното събрание Иван Иванов, който обеща съдействие.

Иванов заяви, че инициира среща с министъра на културата Вежди Рашидов, за да го запознае с проблема. Въпросът ще бъде отнесен и до Дирекцията по вероизповеданията, до местната власт и до общинските съветници от Реформаторския блок. Според народният представител неотложните дейности ще възлязат на около 10 хиляди лева.

Депутатът препоръча на учените да изработят проект, който да включва всички необходими дейности и разчет на бюджета. “В Община Велико Търново има ансамбъл от манастири и не се прави достатъчно за тяхното популяризиране и свързването им в обща карта. Това ме кара да мисля, че не се работи активно за развитието на поклонническият туризъм”, каза Иван Иванов.

Той заяви, че по време на срещата си с министъра на културата ще постави въпрос и за Трапезица. Според него от една страна ведомството не отделя достатъчно средства за крепостта, а от друга не се прави ясно разграничение между атракциите и автентичните останки