Варна все по близо до изграждането на газов хъб
Варна все по близо до изграждането на газов хъб / снимка: vesti.bg

До месец и половина страната ни ще има готовност за провеждане на инвеститорската конференция за изграждането на газов разпределителен център. Форумът най-вероятно ще се състои във Варна, предвид плановете за разполагане на газовия хъб. Това обяви в морския град вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

Работата с Европейската комисия за създаването на газовия разпределителен център приключва. Предстоят още две срещи на работната група, като първата ще бъде още тази седмица, уточни вицепремиерът.

„Ако всичко е наред, а към момента изглежда така, очаквам до месец и половина да сме в състояние да проведем конференцията", отбеляза още Дончев.

България и ЕК ще работят заедно по проекта Газов хъб "Балкан"

В края на миналата година правителството на България и Европейската комисия се споразумяха за създаването на съвместна работна група, която да подкрепи развитието на търговска концепция, бизнес- и финансов план за Газов хъб "Балкан". Проектът подкрепя стратегията на България да диверсифицира своите енергийни доставки и маршрути.

Вицепремиерът по европейските фондове коментира и усвояването на парите от Брюксел. Към момента за актуалния програмен период 2014-2020 страната ни се движи средно с година напред спрямо предходния период 2007-2013.

„Остана да се акредитират още няколко програми. Иначе плащанията са задвижени, договаря се по всички програми. Научили сме си всички уроци. Трябва обаче да престанем да мислим само в пари и проценти. Това, разбира се, е важно. Но по-важно е да префокусираме мисленето върху ефекта от всяка инвестиция", коментира Дончев.

„Никой не знае какво е бъдещето на новата многогодишна финансова рамка и новата кохезионна политика след 2020 г. След дълговата и бежанската кризи дебатът за новата финансова рамка няма да се води в най-добрите условия. И ще бъде много трудно да се отстояват всички аргументи на държавите бенефициенти като България. Страната ни се готви и за двете", изтъкна вицепремиерът.

Във Варна вицепремиерът участва в бизнес форум "Региони в растеж". В него се включиха и министрите Лиляна Павлова и Краен Кралев, кметовете на градове от Североизточна България и бизнесмени. Организатори на форума са Камарата на работодателите и индустриалците и вестник „24 часа".