Близо 300 фена се включиха в литературния експеримент Stay True Story със своя лична история
Близо 300 фена се включиха в литературния експеримент Stay True Story със своя лична история / netinfo

11 култови БГ автори написаха над 30 разказа в рамките на проекта

Близо 300 души се включиха в литературния експеримент на Ballantine's - Stay True Story, в който 11 популярни български автори издирваха интересни лични сюжети, за да ги превърнат във вдъхновяващи истории. В рамките на няколко месеца Александър Христов, Александър Шпатов, Белослава Димитрова, Васил Георгиев, Димитър Калбуров, Красимира Хаджииванова, Мария Илиева, Мила Михова, Ралица Стоянова, Тео Чепилов и Самуил Петканов написаха над 30 разказа и 1 групова „любовна" история. Те бяха изправени и пред различни предизвикателства, като да тръгнат на "лов за истории" в града, да "откупят" нечия история в бара срещу чаша Ballantine's или да се състезават помежду си за по-добрия прочит на една и съща история.

Участниците в кампанията предложиха голямо разнообразие от теми, свързани с весели случки, любов, приятелство, градски приключения и най-вече разбирането, че е важно да останем верни на себе си. Авторите не скриха и че ще „запазят" сюжети за свои следващи индивидуални литературни проекти. Всеки, който вдъхнови създаването на авторска история, пък получи бутилка Ballantine's и остави своята следа на http://staytruestory.bg.

По време на кампанията трима от авторите в нея издадоха нови книги - „Том 2.0" на Александър Шпатов, „Мамка му" на Димитър Калбуров и „Екс орбита" на Васил Георгиев. Предстои и представянето на нов сборник с разкази на Тео Чепилов.

Големият интерес на фенове и ентусиазмът на авторите прави Stay True Story проект, от който можем само да очакваме продължение.

Повече зa авторите на Ballantine's:

Александър Христов е автор на сборника „Следобеди, които...", както и на редица разкази, излизали в периодичния печат. Носител е и на няколко престижни литературни награди. Завършва магистратура по творческо писане в СУ „Св.Климент Охридски" и работи като сценарист и редактор в медия. Превежда художествена литература, но най-много обича да я чете.

Александър Шпатов е автор на сборниците #НаЖивоОтСофия и „Том 2.0", в който са събрани оптимизираните разкази от първите му три книги: Бележки подлиния (2005), Разкази под линия (2008) и Календар с разкази (2011). Носител е на наградата "Южна пролет" за най-добър дебют. Вярва, че всеки има какво да разкаже и че това става най-лесно на по питие.

Белослава Димитрова работи в Българско национално радио. Част от екипа на Радио Бинар. Бела е пътешественик, бохем, любител на шапки, читател с вътрешно горене. С тенденция да се рови из стари съкровища, скрити по тавани и мазета. Грижи се всекидневно за най-добрия си приятел - въображението. Лети със своя Червен кон - Персифедрон, укротява думи и е готова да зашлеви скуката. Обича локвите и как времето се отразява в тях. Свидетел на красотата. Но ще ти покаже и злото. Не крие никога нищо, особено в писането. Вярва в поезията. Поддържа повече от пет години блог със стихотворения Форсмажорна. Двете й книги „Начало и Край" и „Дивата природа" ще те накарат да ги изгориш или ...

Васил Георгиев е роден е и живее в София. Адвокат. Доктор по право. Преподавател по правни науки. Автор на сборниците с разкази "Будистки плаж","Уличник", "Деград" (награда "Хеликон" за 2011 г.) и романа "Апарат" (роман на годината за 2014 г.). През 2016 г. ще излезе новият му роман "Екс орбита" И не се притеснявайте да му разказвате - адвокатите са от "добрите".

Димитър Калбуров пише от няколко години, но няма идея как или защо е започнал. Току-що излезе първият му роман, който носи неприличното заглавие "Мамка му". Ако се разтърсите в YouTube, ще го чуете да разказва предимно мръсни разкази, а ако му сталкнете Фейсбук профила ще установите, че всъщност пише и стихове.

Красимира Хаджииванова се занимава професионално с онлайн медии, поддържа и собствен блог - Krasitta.com, в който пише за живота от нещата. Вълнува се от това как да променяме средата, в която живеем, като изразяваме ясно гражданската си позиция и отстояваме правата си. Харесва хора, които не се взимат прекалено насериозно и могат да открият нещо положително и смешно и в най-трудните моменти.

Мария Илиева е филолог по образование, понастоящем координатор проекти в сферата на дигиталния маркетинг. С разностранни и непостоянни интереси. Автор на блог и майка на две деца.

Мила Михова e оперна певица, гражданин на света със софийска регистрация, любимо лице в проекта Stay True People и не на последно място - автор на книгата Urban Jungle. Пише така, както говори. Текстовете ѝ са достъпни, директни и най-вече смешни, защото зад 90% от тях стоят истински истории.

Ралица Стоянова е журналист, копирайтър и блондинка. Има опит с писането на икономически анализи, статии за чистене на петна от кетчуп по килима, къси разкази и проектороман, с който стигна до финалите на литературното реалити „Ръкописът". Колекционира забавни реплики и ситуации от софийските барове, затова внимавайте какви ги говорите, докато си пиете уискито с нея.

В съзнателната част от бита си Самуил Петканов пишe Не!Новините, статуси, статии и тук-таме сценарии. В несъзнателната пишe "някои от законите на страната, в 98% от родните медии и всички новооткрити предсказания на Ванга, които рязко са се оказали верни. „Не съм зодия везни и няколко други".

Тео Чепилов е представител на младите градски разказвачи от кръга на легендарното списание ЕГОИСТ. Автор на десетки разкази и стотици статии, през последните години историите му вече са част от най-успешните български сериали като „Под прикритие", „Стъклен дом" и „Домашен арест", на които той е сценарист и ко-създател. Тео Чепилов води колонка с онлайн разсъждения на градска тематика в ърбън библията goguide.bg като един от постовете там е превърналият се в култ „10-ТЕ НАЙ-ЯРКИ ВИДА СОФИЯНЦИ", събрал над 500 000 четения. Понеже повечето негови текстове са вдъхновени от случки на приятели, Тео е въвел правило, че дължи почерпка с уиски на всеки, който се разпознае някъде в тях.