Аспарухов мост ще се затваря частично още 2-3 години, предупреди строителният министър
Аспарухов мост ще се затваря частично още 2-3 години, предупреди строителният министър / снимка: БГНЕС

Следващите 2 до 3 години Аспаруховият мост ще се затваря частично. Това предупреди във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя заяви още, че сегашният ремонт вероятно ще приключи по-рано от предвидения срок, който е края на юни. Повечето дейности трябва да завършат до 15 юни.

„Когато имаме една инфраструктура, която не е ремонтирана 40 години, няма как да я ремонтираме с магическа пръчица и за една нощ", отбеляза строителният министър. Павлова апелира за търпение към варненци и всички жители на региона.

„Когато има ремонтни дейности, няма как да няма тапи, няма как да няма задръствания и затруденния в придвижването. Когато бъде ремонтирано или изградено нещо бързо забравяме и свикваме с хубавото", каза още министър Павлова. Следобед тя ще направи и инспекция на хода на ремонтните работи на моста.

Автомагистрала „Хемус" остава ключов приоритет, по който ще се работи усилено, увери министърът. Първите нови обществени поръчки за изграждане на планираните участъци ще бъдат обявени в края на май.

"Проверката на инспекторатите и направените допълнителни проверки на прекратените обществени поръчки за строителство на „Хемус" показват, че няма опорочена процедура. Сега имаме възможност да обявим наново, по новия Закон за обществените поръчки, процедурите за избор на изпълнители, като при първия лот няма да има забавяне. Обществената поръчка за него ще бъде обявена най-късно в края на май - началото на юни, а останалите три след като бъде довършено препроектирането и екологичната оценка на трасето, като това се надявам да стане следващата година, уточни Павлова.