За четвърта поредна година Драматичен театър Сливен е отличник
За четвърта поредна година Драматичен театър Сливен е отличник / Драматичен театър Сливен

Сливенският драматичен театър отново е в челната класация на най-добрите театри у нас. За четвърта поредна година той стана отличник на Министерството на културата, според ежегодната комплексна оценка на културното ведомство.

В списъка на драматичните театри отличници, Сливенският е в „А"-групата на водещите български театрални състави на Народния театър „Иван Вазов", Театър „Българска армия", Сатиричния театър „Алеко Константинов", Театралната работилница „Сфумато" и Пловдивския драматичен театър „Н. Масалитинов".

Че Сливенският драматичен театър „Стефан Киров" е на гребена на вълната на театралната практика у нас доказват все по-открояваните му от критика, публика и селекционери творчески постижения, въпреки трудните условия. Те са резултат на балансирана репертоарна и кадрова политика и всеотдаен труд на младите артисти Августин Демерджиев, Ивайло Гандев, Димитър Марков, Димитър Костадинов, Вяра Начева, Таня Йоргова, Николина Янчева, Августина-Калина Петкова и доайенът на трупата Михаил Илийков. Актьорският състав има удоволствието да работи с изявени български режисьори като професорите Маргарита Младенова и Пламен Марков, Васил Василев, Петър Кауков, Борислав Чакринов, Иван Панев.

В афиша на театъра блестят имената на водещи български актьори като Мария Сапунджиева, Георги Кадурин, Герасим Георгиев-Геро. Всяка година представления на Сливенския драматичен театър са селектирани за участие в престижни национални и международни театрални фестивали, от които театърът се завръща с отличия.

Само през последния сезон той спечели наградата за театрална трупа на Шуменския национален фестивал на българската драма и театър, със спектакъла „Възхвала на колебанието" на проф. Маргарита Младенова. А в края на миналата година се завърна с „Бронзов витяз" от престижния Московски театрален фестивал, където показа поставената за пръв път в света пиесата на Александър Галин „Лице" на режисьора Васил Василев. Театърът е посрещан с адмирации не само в Сливен, но и при многобройните си гастроли в София и страната.

В последните две години спектаклите му „Особености на руската любов" от Александър Галин и „Между два стола" на Рей Куни са играни над 100 пъти.