Легенда разказва, че скалата „Светицата” край Татарево цери различни болести
Легенда разказва, че скалата „Светицата” край Татарево цери различни болести / Снимка: Община Минерални бани

Параклиси, аязми и светилища има край почти всяко българско село. Мистичните и свещени места в планината са много и крият загадки дори и за местните хора. Едно от тях е скалата „Светицата” край село Татарево в община Минерални бани. Скалата силно наподобява фигура на светица. Десетки са случаите, които се разказват от уста на уста, за излекувани, прогледнали и избавили се от смърт поклонници, успели да се докоснат до светилището, споделиха хора от общината. Вероятно повечето от тях са плод на силната вяра на хората. Но постепенно са се превърнали в част от легендата.

Трудно може да се каже откога скалната фигура край село Татарево служи за светилище. Известно е, че мястото е било посещавано от древните траки, населявали планината към средата на първото хилядолетие пр. Хр. Религиозните им култове били изповядвани на открито, най-често сред скалите и били свързани с почит към Слънцето.

Според народните вярвания от християнския култ Света Марина е родена, след като майка й взела билка от Слънцето, за да зачене. В замяна тя трябвало да му даде дъщеря си за булка. Името на светицата често се превежда като огнена, слънчева. Известна е като господарка на змиите и лечителка от тяхното ухапване. Може би за това нейните параклиси - светилища са винаги в пещери или усойни долове.