Мая Манолова гостува на плевенчанката, вдъхновила Великден за всеки
Мая Манолова гостува на плевенчанката, вдъхновила Великден за всеки / dariknews.archive

Омбудсманът на Република България Мая Манолова се срещна в Плевен с жената, вдъхновила създаването на кампанията „Великден за всеки", която вече събра над 260 000 лева в страната в подкрепа на пенсионери. Снежана Кежева е сред пенсионерите, които няма да получат Великденски добавки от държавата, защото пенсията им надвишава с минимална сума определения праг от 300 лева.

Един лев и 32 стотинки над прага от 300 лева за получаване на Коледни и Великденски надбавки към пенсиите, станали причина плевенчанката, която е трудно подвижна, да се реши да потърси среща с омбудсмана на Република България.

Малко повече от два месеца след първата среща с Мая Манолова, Снежана Кежева беше изненадана от омбудсмана в дома си с два пакета подаръци и с думи на благодарност за идеята, която плевенчанката дава при първата им среща.

„Преди два месеца се видяхме тук и Снежи вече ми беше писала във Фейсбук, да дойда при нея, защото й е малко трудно придвижването. Тогава спонтанно дойдох и си дадох сметка, че на мен, а и на много хора не им е проблем да дарят на пенсионер, който не получава подкрепа от правителството за Великден и за Коледа. Винаги ще има един праг, защото всяко правителство слага праг и винаги има едни хора, които са с малко над него, но пък не пречи на други хора да подкрепим... Важен е и жестът и аз така намерих приятел в лицето на Снежи", каза Мая Манолова.

Снежана Кежева си спомни, как всъщност се получи всичко:
„Проблемът беше с добавките за Великден, преди това за Коледа и разликата, специално при мен от 1,32 лв., а има и много хора като мен, и чувството за справедливост ме накара да се обърна към омбудсмана. Спонтанно го направих и честно казано, не очаквах такъв отклик.
Това наистина. Аз какво ли не прочетох - и положително и отрицателно. Всеки си има свое мнение и свързва нещата с политиката, но когато човек има сърце, политиката остава на по-заден план - поне таз така си мисля.
Лягам си вечер и си мисля: „Днес какво добро направих? Може да е с един жест. С една усмивка - човек да знае, че е направил нещо добро и заспива с чиста съвест".

Снежана Кежева и Мая Манолова споделиха помежду си мисли за ползата от кампания като „Великден за всеки".

„Аз мисля, че ние с теб в тази кампания ще успеем да подарим на българите - не само на тези, които ще получат, а на тези които ще дарят, защото на празника ще могат да си легнат спокойно с това, че са направили добро. Всеки според възможностите си - някои превеждат по 2 лева, по 10, 20, по 40 лева. Дори пенсионери даряват за други пенсионшери", каза Мая Манолова.
Снежана също е помогнала с SMS-и. Тя добави: „Доста неща се правят за децата днес, но нека да се направи и за тези, които са баби, дядовци, майки и бащи на тези деца. Дано това, което направихте да не е за последно и дано нещата имат развитие", каза още тя.

Омбудсманът разкри и следващите си намерения по отношение на дарителската дейност. Мая Манолова има идея да осъществи свой проект по създаването на кампания, която да стимулира производителите на храни да даряват храни. „Защото сега се облагат с данъци всички дарения и ако се освободят дарените храни от данъци или поне се намалят, всички които произвеждат или търгуват с храни ще имат интерес да ги даряват, и тогава гладни хора в България няма да има. Това е една мечта, за която си заслужава да поработим, защото хората живеят бедно и има и такива, които системно гладуват - и деца, и възрастни хора. Мисля, че си струва, ако можем да променим това", каза Манолова.

Самата Снежана Кежева е отворена за благотворителна дейност и е правила мартеници за деца в град Луковит, както и за Дом Майка и дете. Плела е и терлички за децата в Могилино.

Снежана Кежева каза, че профилът й във фейсбук е претрупан от хора, съпричастни на кампанията „Великден за всеки" и не може да приема вече приятелства. Тя подари на омбудсмана специална Великденска картичка.

Мая Манолова гостува на плевенчанката вдъхновила "Великден за всеки"
netinfo

Човекът, с когото Снежана живее от повече от три десетилетия, който е майстор на сладкишите почерпи гостите.