Преподавател подреди библиотека в гимнастическия салон на Великотърновския университет
Преподавател подреди библиотека в гимнастическия салон на Великотърновския университет / снимка: личен архив

Преподавател във Великотърновския университет подреди библиотека в гимнастическия салон на висшето училище. Доц. д-р Димитър Давидов води заниманията по гимнастика и физическо възпитание. Седмица преди Международния ден на книгата (23 април) му хрумнала нестандартна и интересна идея.

“Имам доста литература, като някои от книгите не могат да се намерят днес. Част от изданията са със стара дата, но винаги могат да бъдат полезни за тези, които се интересуват. Така реших да направя литературата достъпна за студентите”, обясни доц. Давидов. В гимнастическия салон съществувала неизползваема врата, която бързо се превърнала в библиотека.

“Направихме рафтчета и сложихме книгите. Обявих на студентите, че всеки може да ги ползва, да ги вземе и прочете, а след това да ги върне. Ако някой от тях също иска да сподели литература, може да я приложи към рафтчетата”, посочи преподавателят. По негови наблюдения студентите с любопитство реагирали на идеята.

“Част от тях в момента се интересуват от литературата, която касае взимането на техните изпити. Има и такива, които искат да разширят своите познания. Именно към тях е насочена библиотеката”, каза той. 90% от книгите са част от личната колекция на доц. д-р Димитър Давидов. С издания са помогнали и негови близки. Част от книгите той пази още от студентските си години, като с времето оценил колко са стойностни те.

В момента преподавателят подготвя библиотека и в залата за лека атлетика на Великотърновския университет.