Ако шумът и срещите с хора ви пречат - това може да е признак за деменция
Ако шумът и срещите с хора ви пречат - това може да е признак за деменция / Thinkstock/Getty Images
Ако шумът и срещите с хора ви пречат - това е признак за деменция
86358
Ако шумът и срещите с хора ви пречат - това е признак за деменция
Ако шумът и срещите с хора ви пречат - това е признак за деменция
  • Ако шумът и срещите с хора ви пречат - това е признак за деменция
  • Ако шумът и срещите с хора ви пречат - това е признак за деменция

Забравянето вече не се счита за основният симптом при начална фаза на различни видове деменции при възрастните хора, като например болест на Алцхаймер.

Много по-показателно за настъпването на някакъв вид деменция е избягването на срещи с повече от 3-ма души, както и отбягване на шумните среди.

Колебанието при стягането на багаж преди полет към непозната дестинация също е водещ симтом, много по-важен от забравянето.

Това разкри пред Дарик радио един от най-добрите невролози в страната, който завежда отделение към Клиниката по неврология в Александровската болница проф. Лъчезар Трайков.

Протеин обръща развитието на Алцхаймер

За да запазим мозъка си здрав по-дълго време, специалистът препоръча - чаша, две вино на ден, повече социални контакти и редовна физическа активност.

"Много отдавна знаем, че Средиземноморската диета има протективен ефект върху мозъка. В нея фигурираше чаша или две червено вино. Много екипи провериха тези резултати и всичките дадоха позитивен краен отговор.

В крайна сметка после чухме, че физическите упражнения не били полезни само за сърцето, но и за мозъка. Докато се стигна до една публикация от миналата година, която показа, че даже на хората, които имат 15 пъти по-голям генетичен риск да заболеят от алцхаймерова болест, отколкото други, този риск може да изчезне ако ходят четири пъти седмично по 40 минути на разходка в парка.

Трето - хора, които имат по-активни социални контакти. Попаднах на една много хубава публикация за две малки италиански селца с по 1500 - 2000 жители. Едните много по-образовани от другите, а знаем отдавна, че образователният ценз има протективен ефект върху мозъка.

Само че изненадващо заболяемостта от Алцхаймер при по-необразованите била по-ниска, отколкото при по-образованите. Противно на всички науки! И тогава се оказало, че по-необразованите живеели много по-задружно и с много по-активни социални контакти.

Български лекари правят революция в областта на деменцията

Всеки общ или индивидуален празник в селото се празнувал от цялото село. Всички поводи за контакт не били пропускани, независимо дали под формата на съвместни сбирки или пък празници с танци. Това обяснява защо сред тези хора заболяемостта не се влияе от образованието им.

Така че социалните контакти, физическата активност, естествено червеното вино и в крайна сметка когнитивните стимулации са важните.

Всички знаем, че някои дейности са по-протективни за мозъка, отколкото други - като например четенето, свиренето на инструмент, рисуването или правенето на малки скулптурки. Така че ето отговор на въпроса за червеното вино - то сигурно няма да помогне само, ако не изпълняваме комплексно нещата и не се грижим комплексно за нашия мозък. "

"Възрастта не е порок. Тя не бива да ни отказва от нови дейности - от нов софтуер на компютъра или телефона, от нови познанства, от нови приятелства, от нови контакти с хора, от пътуване до нови места. Винаги е по-добре да прочетеш вестника и да го дискутираш с някого, отколкото да задремеш на втората буква и да не ти остане нищо в съзнанието. Не бива. Нашата нация заслушава да остарява достойно. Всички сме отговорни да се грижим за мозъчното стареене на нашите съграждани", обясни проф. Лъчезар Трайков.