Организират маратон в центъра на Благоевград
Организират маратон в центъра на Благоевград / АУБ

Днес в 10:00 ч. в Благоевград стартира маратон, организиран от спортен клуб Олимпикс към Американския университет и Община Благоевград.

Участниците ще трябва да преминат 4 км., като тръгнат от Главна сграда на Американския университет и стигнат до езерото в парк Бачиново.

Старт на събитието се поставя на тържествена церемония по откриване, която включва специална програма, заря и ритуално запалване на олимпийския огън.

Първите трима участници във всяка категория ще бъдат наградени в неделя, 24 Април, от 17:00 часа на бейзболното игрище в парк Бачиново.

Идеята на събитието е да събере на едно място студенти от университета и благоевградската общественост, като в същото време популяризира спортния начин на живот в града. На няколко места по дължината на маршрута ще бъдат разположени по няколко от организаторите, които ще предоставят вода за участниците в горещия пролетен ден.

На самата Олимпиада участват над 800 студенти от АУБ като състезатели и публика, а сред присъстващите са и университетска администрация, професори и жители на благоевградската общност. След края на състезанията се провежда официална церемония по награждаване, като победителите получават своите отличия от изявени български спортисти.