Балчик ще избира нови съветници най-рано след 3 месеца
Балчик ще избира нови съветници най-рано след 3 месеца / Дарик Добрич

Общинската избирателна комисия в Балчик изпрати уведомление до ЦИК за съдебното решение, с което изборът на общински съветници в морската община бе обявен за недействителен. Това съобщи за Дарик председателя на ОИК Людмила Хадживасилева.

Вотът от ноември миналата година беше касиран от Административен съд - Добрич, а на 18 април решението на добричките магистрати беше потвърдено от ВАС.

Прецедент: Балчик ще избира нов Общински съвет

Процедурата сега предвижда в 14-дневен срок Централната избирателна комисия да направи предложение до президента Плевнелиев за насрочване на нови избори в община Балчик. Също в 14-дневен срок президентът трябва да обяви датата на вота. Има изискване между датата на издаване на указа и датата на изборите да има поне 60 дни, обясни Хадживасилева. Сметките показват, че Балчик ще избира нови съветници най-рано след около 3 месеца.

До избора на нов общински съвет там ще работи старият местен парламент, избран през 2011 година. Областният управител трябва да уведоми за ситуацията бившия председател на Общинския съвет, който след това е длъжен в 7-двенен срок да свика на заседание старите съветници.

Всички актове и решения, взети от сегашния Общински съвет са легитимни, каза още Хадживасилева.