Здравка Чимева: Българската икономика ще загуби повече от блокада на границата
Здравка Чимева: Българската икономика ще загуби повече от блокада на границата / БГНЕС, архив
Здравка Чимева: Българската икономика ще загуби повече от блокада на границата
86312
Здравка Чимева: Българската икономика ще загуби повече от блокада на границата
  • Здравка Чимева: Българската икономика ще загуби повече от блокада на границата

Ако българските превозвачи затворят границата с Гърция по Великден, това ще доведе до огромни финансови загуби, категорични са туроператори, хотелиери и превозвачи от Благоевградска област.

В интервю за Дарик Здравка Чимева - собственик на местна туристическа агенция, коментира, че всички туроператори, които имат групи за Гърция в този период са предплатили или цялата сума или са направили някакъв депозит. "Не знам до каква степен ще навредят на гръцката икономика, но за нас ще бъде трагично. Страхувам се да не стане така, че вместо да изпишем вежди, да извадим очи", посочи тя.

"Загубите ще бъдат изцяло върху туроператорите, превозвачите с туристическите автобуси и най-вече за хората", категорична е Здравка Чимева.

В декларация до премиера, Агенция "Пътна инфраструктура" и областния управител, вчера туроператори, хотелиери и превозвачи от Пиринско декларираха, че подкрепят "всякаква идея, която да бъде в отговор на унизителното поведение на гръцките фермери през месец февруари тази година, но не и за сметка на българските туристи и българската икономика".

"Не подкрепяме нарушаване на Закона за събранията, митингите и манифестациите за блокиране на международни пътища, инфраструктури, граници, обозначена зона. Не подкрепяме нарушаване правата и свободите на другите граждани", се пише още в декларацията.

Броят на пътуващите към Гърция с организирани почивки или самостоятелно е над 100 000 души. От туристическия бранш очакват държавата да се намеси, за да не се стигне до блокада на границата от страна на българските превозвачи.

В звуковия файл: Здравка Чимева - собственик на туристическа агенция