Готвят проекти за ремонт на църквите в Побит камък и Киченица, също и на Малката джамия в Разград
Готвят проекти за ремонт на църквите в Побит камък и Киченица, също и на Малката джамия в Разград / Областна администрация-Разград

Две църкви в община Разград и една джамия се нуждаят от спешен ремонт. Това са споделели с областния управител Манол Кившанов духовните водачи на Лудогорието архиерейският наместник отец Георги Георгиев и районният мюфтия Мехмед Аля по време на среща с него днес. Срещата е имала опознавателен характер и надгражда добрата практика на предишни областни управители – съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

Духовните водачи са Манол Кившанов с актуални въпроси и предприети полезни инициативи в тяхната сфера, като акцентирали върху нуждата от наложителни реставрационни дейности в някои от храмовете в областта.

Във връзка с това Областният управител предложил методическа помощ от експерти от Областна администрация Разград за разработване на проектни предложения за финансиране на реставрационни дейности на християнски и мюсюлмански храмове от Дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет на Република България. Дирекция „Вероизповедания” предоставя субсидии в неголям размер за възстановяване на храмове, които се нуждаят от спешен ремонт. По тази линия през 2015 г. са извършени ремонти на църквите в селата Благоево и Осенец и на мюсюлманския храм в Раковски.

Архиерейският наместник отец Георги предложил като приоритетни за кандидатстване за финансиране от Дирекцията за 2016 г., два християнски храма на територията на община Разград – в Побит камък и Киченица, а районният мюфтия - джамията „Ахмед Бей” в град Разград, известна като Малката джамия.

Предложенията са за храмове на територията на община Разград, тъй като храмовете в останалите шест общини в областта ни ще са допустими за финансиране по планираната за отваряне от 9 май до 3 юни мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони”, подмярка 7.6. „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство на селата” по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.

Областният управител се ангажирал с методическа подкрепа за разработване на проектни предложения и по тази програма.

Със средства от предишния период на Програмата за развитие на селските райони: 2007 – 2013 г., в Разградска духовна околия са възстановени 11 църковни храма в следните населени места: Цар Калоян; Свещари, Вазово и Малък Поровец в община Исперих; Ловско и Сейдол в община Лозница; Голям извор, Хърсово и Желязковец в община Самуил; Сеново и Кривня в община Ветово. Общата сума на полученото финансиране е била над 2 млн. лева.

Духовните водачи оцениха на високо ниво проведената среща и изразиха надежди диалогът да продължава и занапред – съобщават още от пресцентъра на Областна администрация Разград.