Съдът остави Петър Низамов-Перата под домашен арест
Съдът остави Петър Низамов-Перата под домашен арест / Dariknews.bg, Лалка Димитрова

30-годишният Петър Низамов-Перата, лидер на доброволчески отряд за лов на бежанци, остава под домашен арест. Това постанови Бургаският окръжен съд днес.

Клип с граждани, задържали мигранти, разпали социалните мрежи (ВИДЕО)

Магистратите отхвърлиха искането на защитата той да бъде пуснат срещу парична гаранция или подписка, като мотивираха решението си така: "Въпреки че самият той посочва като основен мотив да действията си патриотизъм, поведението му недвусмислено показва, че неговата цел не е защита на държавната граница".

Низамов беше задържан миналата седмица, след като публикува в личния си профил във Facebook скандален клип на "граждански арест" на трима афганистанци край Звездец.

Видеото показва как Перата и още десетима негови сподвижници повалят бежанците на земята, връзват ръцете им със "свински опашки", а след това се чува и гласът на Низамов зад кадър: "No Bulgaria, go Turkey".

Десетки на протест за гражданина, задържал незаконно мигранти

"Правя го за България. Купих си джип, ще продължавам да пазя границата", обяви Перата в кулоарите на съдебната палата. "С лични пари съм ходил да купувам венци за 3 март, защо да ходя да джобя мигранти", заяви още в съда той. Низамов предаде флашка, с която смята, че ще убеди магистратите, че изявите му са патриотични.

Агитка от двадесетина момчета го изпрати от съда с викове: "Перата-герой", "Ние сме Перата", "Долу БХК".

Новини от Бургас