Пълна забрана за внос на животни поискаха животновъди
Пълна забрана за внос на животни поискаха животновъди / DarikNews.bg, архив

Пълна забрана за внос на животни в България поискаха животновъди от Кърджалийско по време на проведеното спешно заради регистрираните случаи на заболяването заразен нодуларен дерматит Областен консултативен съвет по животновъдство. Председателят на съвета Бойко Синапов каза, че около това предложение ще се обединят Областните консултативни съвети в страна. До края на седмицата всички те трябва да проведат спешни извънредни заседания.

На заседанието присъстваха представители на всички институции, които имат отношение по темата, животновъди от региона и кметове на кметства. На него фермерите бяха запознати със заболяването и хигиенните условия. Посочено бе, че то е изключително заразно за животните, но не и за хората. Разнася се от комари и контактни животни.

Инкубационният му период е от 18 до 24 дни. Директорът на Областната дирекция по безопасност по храните в Кърджали д-р Георги Грозев каза, че от вчера на територията на областта се третират торища и застоели води по всички общини.

Той посочи, че е необходимо животновъдите да пръскат оборите и животните си с репеленти и инсектициди.

„Молбата ни към вас е не движете животни. Видите ли търговци не им позволявайте по никакъв начин да вкарват животни във ваши стада. Не пускайте други животновъди при вашите животни", посъветва д-р Грозев участниците в Областния консултативен съвет по животновъдство.