В Сухиндол се проведе тренировка за действия по време на бедствия
В Сухиндол се проведе тренировка за действия по време на бедствия / снимка: Пресцентър - Областна администрация

Областният управител проф. Пенчо Пенчев присъства на тренировка на щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия в Сухиндол. Учението се проведе в североизточния край на града и в сграда № 2 на СОУ „Св. Климент Охридски“.

Щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия беше свикан в сградата на общината, за да се даде ход на учението. В тренировката се включиха служители от общинска администрация, преподаватели, помощен персонал и ученици от СОУ „Св. Климент Охридски”. 

Как работят в кризисна ситуация демонстрираха служителите от  Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” - Павликени, екип на Районното управление на полицията, Център за спешна медицинска помощ - Велико Търново, екип на филиал за спешна медицинска помощ в Павликени и други отговорни институции.

Ръководител на учението беше инж. Пламен Чернев, кмет на общината. Тренировката започна с гасене на пожар в местността „Калин дол” в гората край Сухиндол. Доброволното формирование, което действа в общината, заедно с огнеборците потушиха пламъците и предпазиха близките къщи от опасността пожарът от гората да се прехвърли върху тях.

След това бяха евакуирани учениците и преподавателите от сграда 2 на СОУ „Св. Климент Охридски”. Огнеборците изгасиха и възникнал пожар в сградата на училището и изведоха блокирани на втория етаж ученици. Едно от децата беше извадено с помощта на стълба, а другото бе откарано с линейка в болница.

Тренировката завърши с анализ на действията, които бяха обсъдени в мобилния щаб на огнеборците.