Нови правила за месото в хранителните магазини
Нови правила за месото в хранителните магазини / ThinkStock/Getty Images
Родното агнешко - с малко по-висока цена, но с по-добър вкус
86277
Родното агнешко - с малко по-висока цена, но с по-добър вкус
Родното агнешко - с малко по-висока цена, но с по-добър вкус
  • Родното агнешко - с малко по-висока цена, но с по-добър вкус
  • Родното агнешко - с малко по-висока цена, но с по-добър вкус

Свежото месо вече ще стои на обособен щанд, отделно от замразените и пушени продукти, както и всичко друго, което е обработвано по някакъв начин. Това е записано в новия закон за храните, обясни министърът на земеделието Десислава Танева. По подобен начин преди време беше регламентирано млечните продукти да бъдат отделени от имитиращите. Танева участва в кампания в подкрепа на българските производители. Министърът информира, че предстои засилен контрол от експертите на Агенцията за безопасност на храните в търговската мрежа във връзка с предстоящите празници. Ръководствата на браншови организации и министърът призоваха за предстоящите празници да купуваме български храни.

Министърът информира, че предстои засилен контрол от експертите на Агенцията за безопасност на храните в търговската мрежа във връзка с предстоящите празници. Освен това Танева заяви, че в проекта за нов Закон за храните се предвижда в магазините, по аналогия с млечните изделия, и месата да бъдат разделени на съответните рафтове - за пресни и за манипулирани. Идеята е прясното месо да се продава отделно от замръзеното, охладеното и пушеното.

"Свежото месо ще е на отделен щанд, а всичко останало ще е на отделен щанд. По различни способи има манипулация на месото, има замразено, охладено", каза Танева.

Инспектори в магазините - следят агнешко, яйца, бои

Министър Танева обясни още, че само 10% от агнешкото месо, което консумираме, е внос.

"Вносът на агнешко месо по статистика е около 8% годишно. Дори да приемем, че има сив сектор, който не е отчетен от статистиката, ние можем да говорим за проценти около 10. Безспорно най-активният внос на агнешко е около Великден. Агнешкото идва от Румъния обикновено, то обаче е по-различно и не е традиционният вкус, който българинът очаква, но е понякога по-евтино. Друга страна, която е много коментирана, е замразеното новозеландско", заяви министър Танева.

Внасят замразено агнешко от Нова Зеландия за Великден

По думите й българското агнешко със сигурност е месото, което се предлага най-много и на малко по-висока цена, но със сигурност е "месото, което българинът очаква".

Десислава Танева отправи и няколко полезни съвета за хората около празниците.

"Всеки потребител трябва да изисква произхода на продукта, който използва. Във връзка с Великденските празници Българска агенция по безопасност на храните още от събота и до два дни след Великден е с план за много засилени проверки по магазинната мрежа относно произхода на храните и спазване на изискванията за етикиране. Моят съвет е регламентирани пазари. Вчера Агенцията по безопасност на храните конфискува близо 40 животни - агнета и ярета с неясен произход", допълни тя.

Представителите на браншовите организации у нас и министърът призоваха за Великден и Гергьовден да купуваме български храни и да заложим на родното агнешко, защото вкусът и качествата му са неповторими.

Министърът на земеделието съобщи, че собствениците на първите шест ферми, в които бяха унищожени животни заради болестта нодуларен дерматит, вече могат да получат обезщетения. Те се дават от днес през областните дирекции на Българската агенция за безопасност на храните. Работи се и за изплащането на обезщетенията за стопаните от всичките 14 огнища на болестта. По разчети за една крава, която не е под селекционен контрол, обезщетението достига до около 1080 лева, каза министърът. Танева добави, че 567 крави подлежат на унищожаване, като в голямата си част то вече е извършено. Танева припомни, че заразата не е опасна за човека, но хората могат да предадат болестта. Нодуларният дерматит е болест, която е смъртоносна за животните. Тя се разпространява чрез комарите.