Започва Националният конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература в Шумен
Започва Националният конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература в Шумен / netinfo

Рецитатори от цялата страна се събират утре - 22 април, за началото на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература в Шумен.

Участниците ще мерят сили и талант в двадесет и петото издание на конкурса, който ще се проведе в Концертната зала на читалище "Добри Войников". Прослушванията започват от 13:30 часа в петък. Официалното откриване е няколко часа по-късно - в 17:00 часа. Началото на изявите за участниците от групите на учениците и непрофесионалистите ще бъде поставено в 17:30 часа.

На следващия ден, 23 април, от 10:00 часа продължава представянето на ученици и непрофесионалисти. В 14:00 часа на сцената ще излязат студенти от висшите училища по изкуствата, а професионалните артисти ще се включат в програмата на конкурса от 17:00 часа.

Специален гост в последния ден на надпреварата - 24 април, ще е посланикът на Унгария Н. Пр. Андраш Клейн. Проявите ще започнат в 10:00 часа с награждаване на отличилите се участници и ще продължат с концерт. От 11:30 часа къщата музей "Лайош Кошут" ще е домакин на матине - финалното събитие от тазгодишното издание на конкурса, което ще премине под формата на разговор с участници в предишни издания на конкурса. Специални гости ще бъдат съпругата и дъщерята на Иван Поповски, по чиято идея започва провеждането на конкурса още в далечната 1969 година.