Заемът на НЕК може да се отрази в цената на тока
Заемът на НЕК може да се отрази в цената на тока / Guliver/Getty Images

Заемът, с който НЕК ще се разплати с американските ТЕЦ-ове, може да влезе в цената на тока. Това стана ясно от думите на председателя на КЕВР Иван Иванов.

Той каза, че енергийният регулатор ще признае разходите на НЕК, а именно в тези разходи в ценовото предложение за цената на тока на компания е калкулиран заемът от 650 милиона евро, който предстои да се вземе. От ценовото заявление стана ясно, че лихвите по вземането ще бъдат 68 милиона лева годишно.

ЧЕЗ иска 21% по-скъп ток

Председателят на КЕВР не коментира заявленията на ЕРП-тата, които предложиха повишение на цената на тока от 1 юли. А в своето ценово заявление НЕК поиска признаване на разходите.

В тях е включен и заемът, който предстои да бъде взет от БЕХ, за да може НЕК да се разплати с американските централи.

Стойността му е 650 милиона евро, а годишната лихва е 68 милиона лева, което също стана ясно от ценовото заявление.

Регулаторът готви в пъти по-солени глоби за кражба на ток

"Надявам се в рамките на следващите дни, когато се подпише кредитното споразумение в неговия финален вариант, това ще бъде добър знак, защото НЕК ще се разплати за стари задължения", добави Иванов.

Така ако разходите за заема, които НЕК иска да й бъдат признати в заявлението си за цената на тока, то разплащането на държавата с американските централи може да бъде калкулирано в цената на тока за бита.

А иначе Иванов не отговори на въпроса дали ще падне цената на тока от 1 юли като посочи, че няма да прави прогнози.

Преди месец шефа на КЕВР коментира, че по-ниската цена на природния газ ще се отрази в намаление на добавката "задължение към обществото", която е част от общата ни сметка за ток.