Младите габровци искат нови предприятия, биоземеделие и местно производство
Младите габровци искат нови предприятия, биоземеделие и местно производство / Областен управител - Габрово

Работна среща с младежи от 11 и 12 клас от всички средни училища е провел областният управител Николай Сираков, съобщиха от пресцентъра на администрацията му. Целта била в неформален разговор да се изясни какво би провокирало младите хора да се върнат в региона, за да останат и работят тук.

„Дадохме равен шанс на завършващите в момента да участват в процеса на вземане на решения. Конкретният казус, пред който бяха поставени всъщност е най-голямото предизвикателство за региона ни - демографското развитие", споделил след срещата Николай Сираков и допълнил, че младите хора са част от решението на тези въпроси и именно затова е потърсено тяхното мнение, за да споделят какво конкретно биха направили, ако имаха цялата власт.

Той оценил срещата като изключително ценна и конструктивна. Среща, провокирала множество въпроси в участниците, на които поне още известно време те ще търсят отговори. Среща, накарала ги да почувстват отговорността да вземат решения, които касаят цялата общност.

„Участниците са много будни и активни младежи, с творческо мислене и изключителен потенциал, което прави още по-голяма нашата отговорност. Дали сме подготвени и готови ли сме, за да отвърнем на техните очаквания, говорим ли на техния език?", запитал областният управител и коментирал, че и политици, и местната власт трябва да отговарят на очакванията на младите хора, за да се завърнат те в региона.

„Аз съм безкрайно обнадежден виждайки какъв потенциал има това поколение! Но докато настъпи времето, в което те реално да се влеят в икономиката и управлението на града ние трябва да се погрижим и да създадем всички тези условия", казал още Николай Сираков.

Младите габровци искат нови предприятия, биоземеделие и местно производство
netinfo

Както в истинска работна среда учениците участвали в мозъчна атака, за да определят силните и слабите страни на област Габрово. Единодушно всички изтъкнали, че най-привлекателното в региона са местоположението, традициите в индустрията.

Добрите условия за живот, ниските данъци, ниските цени, спокойствието, ниското ниво на престъпност. Предизвикателствата, пред които е изправена област Габрово, според тях, са застаряващо население, трудно намиране на работа, ниско качество на висшето образование, лоша инфраструктура, лиса на забавления, туризъм, условия за спорт.

По същия начин групата споделила и кое е онова, което би ги върнало в региона. Младите хора искат реализация, възможност за кариера, по-добра инфраструктура, добри условия на труд, високо заплащане, индустриално развитие, добър външен облик на града, стимулиране на местния бизнес, развитие на културата, спорта и атракциите, промяна в манталитета и нагласите.

Станало ясно, че ако те са мениджъри и управляващи общините в региона ще направят проучвания за потенциални инвеститори, ще разкрият нови предприятия, ще развиват биоземеделие и животновъдство за стимулиране на местните производители, ще наложат изисквания за предлагане на повече местни стоки.

Ако имат правомощия, ще увеличат бюджета на читалищата и поддръжка на културни сгради, ще изградят кучешки паркове, ще направят по-добра среда за забавления и отдих, ще отделят повече средства за хората на изкуствата, ще обърнат специално внимание на образователната система, за да бъде по-адекватна, ще развиват културни дейности, които са добре рекламирани и достъпни за обществото.