Япония настани в затвор хора, останали без дом след земетресенията
Япония настани в затвор хора, останали без дом след земетресенията / БГНЕС

Затвор в Япония отвори врати, за да подслони част от десетките хиляди японци, принудени да напуснат домовете си след двете мощни земетресения в края на миналата седмица, предаде Франс прес.

Около 250 души бяха настанени първоначално в залата по бойни изкуства на затвора в Кумамото. Днес броят им спадна до 110. В затвора има 500 затворници.

Броят на загиналите при земетресенията в Япония достигна 45

След голямото земетресение през 2011 г., последвано от цунами и ядрена катастрофа, японското министерство на правосъдието реши да разреши в управляваните от него институции да се настаняват хора, принудени да напуснат домовете си. Това е първият случай, при който тази политика беше приложена на практика, заяви Коичи Шима, представител на министерството.

Има ли връзка между трусовете в Япония, Еквадор и тези на Балканите?

Около 600 вторични труса са регистрирани южния остров Кюшу след двете мощни земетресения. Над 95 000 души са напуснали разрушените си или силно повредени жилища и остават в убежища, съобщи говорителка на префектура Кумамото. Това число не включва хората, намерили подслон при роднини или приятели.

Ново земетресение с магнитуд 5,8 разлюля японския остров Кюшу

Мнозина не са отишли в претоварените центрове за настаняване и живеят в колите си или в палатки. Медии съобщиха за поне пет случая на тромбоза вследствие на продължителен престой в седнало положение. Дори според агенция Джиджи прес 51-годишна жена от Кумамото е починала вследствие на образувал се съсирек, макар че информацията не е потвърдена.

Източник: БТА