Устойчивото управление на отпадъците и ролята на гражданите в превръщането им в ресурси
Устойчивото управление на отпадъците и ролята на гражданите в превръщането им в ресурси / netinfo

Днес във Френския институт се проведе вторият семинар, част от конкурса „ЕКООБЩИНА" на тема „Устойчиво управление на битовите отпадъци - от събирането до икономическото и енергийното им оползотворяване". Официален гост на събитието бе Красимир Живков, зам.-министър на околната среда и водите.

Над 50 представители на общините в България взеха участие в събитието. То бе открито от Доминик Вааг, първи съветник на посланика на Франция в България. Тя заяви, че все по-големият брой общини, които участват в семинарите е доказателство, че този формат е полезен за експертите в местната власт. „Общините в България и Франция са изправени пред едни и същи предизвикателства по отношение на управлението на отпадъци. Всяка една от тях търси решение на проблемите, с които се сблъсква, като конкурсът „ЕКООБЩИНА" ще подпомогне обмяната на опит и намирането на най-добрите практики", каза в изказването си съветник Вааг.

Зам.-министър Красимир Живков изрази увереността си, че споделянето на опита на Франция може да бъде полезен за всички български общини, за които процесът на управление на отпадъците все още е предизвикателство. „Политиките по управление на отпадъците на национално ниво са насочени към намаляване количеството на генерираните отпадъци, чрез инициативите по предотвратяване на натрупването им, както и насърчаване на преминаването към по-устойчиви модели на потребление и производство. Вярваме, че резултатите вече са видими, като в някои категории, те са съизмерими с резултатите на страните от Западна Европа", обобщи министър Живков.

Официални гост-лектори от Франция бяха Орор Медьо, ръководител проекти, Регионална обсерватория за отпадъците в Ил-дьо-Франс (ORDIT), Оливие Кастаньо, ръководител направление, сепариране, оползотворяване на материалите и транспорт в Агенция за управление на отпадъците на метрополия Париж (Syctom - Париж) и Оливие Каталон, заместник генерален директор, агломерация Лориан.

Според френския Национален център за независима информация за отпадъците всеки европеец генерира всяка година 550 килограма битови отпадъци. За градовете това е истинско находище на оползотворяеми материали, но и една сложна дейност, която включва сортиране, събиране, третиране и оползотворяване в гъсто населените градски пространства, където трафикът и тесните улици усложняват събирането, а изграждането на инсталации за третиране се оказва по-трудно.

Ситуацията е валидна и за Франция, където обаче, са намерили добри начини за справяне със сложността на събирането и рециклирането на отпадъци. „В регион Ил-дьо-Франс има 1289 общини и живеят над 12 млн. жители, т.е. това е район съизмерим с България", започна презентацията си Орор Медьо. „През 2014 г. там са образувани 5,59 млн. тона битови отпадъци или по 462 кг/жител, като почти половината от тях са били рециклирани. В следствие на информационни кампании и активна работа можем да се похвалим, че нашата цел да намалим общото количество произведени отпадъци на човек от населението е изпълнена", завърши тя.

Оливие Кастаньо представи как Агенцията за управление на отпадъците в метрополия Париж преработва отпадъците за получаване на ресурси. Чрез шестте центъра за сепариране на отпадъците, двете площадки за предаване на разделно събрани отпадъци и с помощта на частните центрове за сепариране се постигат много добри резултати. Според анализите 29,5% от битовите отпадъци са рециклирани, 61,8% са изгорени, в следствие на което се генерира енергия за отопление, равностойно на потребностите на 320 000 жилища, и само 8,7% от останалите отпадъци са складирани в център за заравяне на отпадъци. „Все пак, най-важният фактор си остават хората. Във Франция ние ги стимулираме да събират разделно отпадъците си, да не разхищават храна, да купуват и потребяват разумно, както и да намаляват потреблението на ресурси (хартия, вода, поведение еко-граждани)", допълни той.

През 2000 г. в агломерация Лориан се въвежда система за събиране и третиране на битови отпадъци, които включват следните два елемента: реално събиране на трите потока отпадъци по домовете (сухи опаковки, биоотпадъци и остатъчни битови отпадъци) и увеличаване на доброволното разделно сметосъбиране. По този начин местните власти изразяват силната си воля за стартиране на процес с приоритетно рециклиране и максимално оползотворяване на материалите. „Като премахнахме колективните контейнери за битови отпадъци, сложихме по-малък размер такива пред всяка къща и подехме мащабна информационна кампания, успяхме да стимулираме гражданите да събират разделно и да се ангажират по-активно с проблема с битовите отпадъци, вследствие на което постигнахме невероятни резултати", сподели Оливие Каталон.

Лектори на семинара от българската страна бяха Десислава Стойкова от Национално сдружение на общините в Република България и Теодора Петрова, експерт, дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите", Министерството на околната среда и водите. Те представиха гледната точка на българските общини за постигнатия и необходимия напредък в сферата на събирането и рециклирането на отпадъците, както и европейските директиви за рециклиране и енергийно оползотворяване на отпадъците в България.