Забрана за леките коли на Аспарухов мост предлага експерт
Забрана за леките коли на Аспарухов мост предлага експерт / netinfo

Докато траят ремонтните дейности по Аспарухов мост, преминаването на леки автомобили да бъде изцяло ограничено от 7 до 19 ч. Това предложи в интервю за Дарик председателят на Националния съюз на превозвачите във Варна Максим Петков, според когото мярката не е е крайна и е в обществен интерес.

Няма как да няма задръствания, когато виждаме автомобили с 1-2 души. Който желае да пътува с автомобила си, да отиде до ферибота в Белослав или да мине през алтернативните маршрути“, мотивира се Петков. Той добавя, че забраната не трябва да важи за специализирания транспорт на служители и работници, както и за колите до 10 тона на фирмите, снабдяващи район „Аспарухово“ с хранителни продукти. Пропуски за тях могат да бъдат издадени от назначена от кмета или областния управител комисия, а организацията ще отнеме един ден, счита експертът.

След въвеждането на подобна забрана всички автобуси на „Градски транспорт“, обслужващи линиите на южните квартали, трябва да бъдат съчленени, за да поемат увеличения брой пътници, допълва идеята Петков. Според него цената на билета не трябва да се намалява, за да се стимулират жителите на района да оставят колите си.

Друга мярка за намаляване на трафика по моста е транзитно преминаващите коли, които идват от Бургас, да се отклоняват на Долни Чифлик и на Харамията. Създаването на фериботна линия от „Аспарухово“ до Морска гара също е вариант, заявява експертът.

Сегашният ремонт е генерална репетиция за големия ремонт, който предстои. Тогава трябва да се укрепят колоните и ще се наложи движението по самия мост да бъде изцяло спряно“.

Забрана за леките коли на Аспарухов мост предлага експерт
netinfo

Максим Петков припомни, че още преди два месеца е предложил корабът „Атанас Димитров” да стане част от схемата за обществен транспорт във Варна. Плавателният съд (на снимката горе), който е държавна собственост, се нуждае от лек ремонт и би могъл да извършва курсове от „Аспарухово“ до Морска гара. Придвижването ще отнема най-много 8 минути, а билетът би струвал около 2 лева, твърди Петков. Корабът може да превозва около 200 пътници, за половината от които ще има седящи места.