Николай Пашов, Хидрострой: Срокът за ремонта на моста е краят на юни, ще опитаме да го съкратим
Николай Пашов, Хидрострой: Срокът за ремонта на моста е краят на юни, ще опитаме да го съкратим / netinfo

Според първоначалния график настоящият ремонт на Аспаруховия мост трябва да приключи до 30 юни. Прави се обаче всичко възможно този срок да бъде съкратен. Това заяви в интервю за Дарик Николай Пашов, изпълнителен директор на „Хидрострой".

„Лошото на този вид ремонти на съществуващи съоръжения е, че не може да се предвидят 100% от дейностите предварително, преди да се разкрие конструкцията", изтъкна Пашов. Той призова хората да проявяват нужната толерантност и да се избягва агресията. „На всички ни е трудно, на нас също не ни е лесно", каза шефът на фирмата, която извършва ремонта на моста.

Задръстването на Аспаруховия мост от птичи поглед (ВИДЕО)

Според предварителните сметки на проектантите придвижването с кола от „Аспарухово" до първия светофар след моста би трябвало да отнема 45 минути в час пик и 25 минути през останалото време. Заради тежките задръствания обаче се обмисля вариант за облекчаване на трафика чрез изтегляне на тежкотоварните автомобили под моста, с изграждане на временен път.

Николай Пашов "Хидрострой" Срокът за ремонта на моста е краят на юни ще опитаме да го съкратим
netinfo

От построяването на моста досега в ремонтирания участък е била подменена само асфалтовата настилка. Вчера екип от експерти е направил обследване. Установено е, че техническото състояние на моста като цяло е добро. Ремонтът обаче е наложителен, тъй като по него има доста компрометирани участъци.

Укрепването на конструкцията ще включва усилване на греди, подсилване на плочи, изливане на нов бетон и хидроизолации, след което ще бъдат сменени парапетите и положен новият асфалт.

Направена е нужната организация за дву- и трисменен режим на работа, когато има възможност. Ще се работи и нощем, ако технологиите позволяват, увери Пашов. Той уточни, че има видове дейности, които се изпълняват в определена последователност и се изисква време между различните дейности. Затова и ще има периоди, в които няма да се виждат работници.

Когато се излее бетонната плоча на моста например ще трябва да се изчака 14 дни, за да набере бетонът якост и да се постигне нужният процент влага, преди полагане на хидроизолацията. Ще се направи обаче всичко възможно да се намали този срок, с помощта на подобрители за бетоновите смеси.

Мостът пак се задръсти, колона от коли до центъра на "Аспарухово" (СНИМКИ)

Екипът, който работи по ремонта, наброява между 60 и 80 души. В това число влизат проектантите, инженерите и шофьорите на камиони, посочи шефът на „Хидрострой".

Аспаруховият мост се състои от 11 подсъоръжения. Тази година ще бъдат ремонтирани първите 4 от тях.