Шест деца от Музикалната школа с награди от „Орфеева дарба“
Шест деца от Музикалната школа с награди от „Орфеева дарба“ / netinfo

Шестима млади пианисти от Музикална школа „Илия Бърнев“ се завърнаха с награди от престижен конкурс в София. Националният конкурс с международно участие „Орфеева дарба“ за музикално и танцово изкуство се провежда за 12-та поредна година, представители на разградската Музикална школа обаче за пръв път участват в него. Конкурсът се организира от едноименното сдружение под патронажа на Столична община. Надпреварата в категория „класическа музика пиано“ се е провела през уикенда в Нов Български университет, председател на журито е Галина Стоянова – разказаха участниците и техните преподавателки Галина Героева и Нина Георгиева. Над 100 млади пианисти от цялата страна са се конкурирали в четирите възрастови групи, награди не са дублирани, връчвани са по една първа, втора и трета награда за всяка възраст.

Златните медали за Разград са два – за Сезер Емиров в четвърта възрастова група и Християна Наковска в трета възрастова група. 17-годишният Сезер е изпълнил творби на Бах и Димитър Ненов, а 12-годишната Християна – на Бах и Прокофиев.

На второ място в първа възрастова група е класирана най-малката разградска пианистка – 7-годишната Невена Цанкова. Това е нейното първо участие в конкурс, изпълнила е „Пайдушко“ на Светослав Обретенов.

15-годишната Кристина Дончева и 8-годишната Ивана Хосровян са на трето място съответно в четвърта и втора възрастова група. Кристина е свирила творби на Шопен и Бах, а Ивана – на Рибицки и Андрей Стоянов.

Поощрителна награда е присъдена на 10-годишната Славена Петкова, която е изпълнила произведения на Димитър Ненов.

За по-малките възрасти е било задължително изпълнение на творба от български композитор, а при големите – на Бах или виенските класици.

Впечатлено от представянето на разградската школа пианисти журито е връчило и награда на една от преподавателките за успешната й педагогическа дейност – Галина Героева.

Впечатление на оценяващата комисия направила и агитката на децата от Разград. Родители на младите музиканти и бивши възпитаници на двете педагожки, живеещи вече в София, бурно аплодирали всяко изпълнение на разградски пианист.

Галина Героева и Нина Георгиева вече подготвят младите таланти за следващите конкурси, на които ще се явят – в Шумен и в Пловдив.

Шест деца от Музикалната школа с награди от Орфеева дарба
netinfo