Протест: Парти в градския транспорт срещу поскъпването на билета
Протест: Парти в градския транспорт срещу поскъпването на билета / netinfo

Столичани организират масов протест в градския транспорт на 1 юни - деня, в който влизат в сила новата цена на билетчето - 1.60 лева, научи Dariknews.bg.

Протестът е под мотото „Парти в градския транспорт" и вече е събрал хиляди последователи в мрежата. Започва още в 7 часа сутринта , а идеята му е да се пътува без пари, за да се покаже, че цената е непосилна за хората, които редовно ползват градски транспорт в София.

Поскъпването на билетите в София разбуни духовете и предизвика масово недоволство, което сега се обединява в протест. Столичани вече наричат себе си „гратисчани", а масовият транспорт в града е преобразуван в „софийски гратис транспорт".

Относно протеста недоволните все още обмислят действията си. Има предложения той да се проведе в деня преди поскъпването - 31 май, а също така датата да бъде изместена с ден по-рано, за да не се разваля празникът на детето - 1 юни.

Идеята като цяло е да се пътува без билети, но с добро настроение, алкохолът се забранява, за да няма проблеми с полицията.

От 1 юни софиянци ще се возят срещу 1,60 лева в градския транспорт

По повод поскъпването на билета се предлага „Да се съберем, за да "отпразнуваме" в знак на протест. Който може нека донесе озвучителна техника. Нека който не е съгласен, да присъства. Най-добрата форма на протест е масово да не заплащаме тази сума. Ако никой не плаща, кого по-напред ще глобят?" - пишат организаторите.

Протестът има и сборни пунктове - НДК, Руски паметник, Орлов мост и други ключови места.

Някои от участниците коментират недоволството си срещу поскъпването на билетчето в София така: "Избираме си един хубав автобус и го пълним догоре. Ще напълним два-три автобуса, ако трябва... и ще се въртим с тях за 1,60 лв цял ден и цяла нощ. Аз по-малък вход за дискотека от това не съм виждал...".

Организационните действия на протеста все още се уточняват, но така или иначе желание да отидат на него са заявили хиляди млади хора.