Мощна експлозия в Кабул, има загинали
86190
Мощна експлозия в Кабул, има загинали
Мощна експлозия в Кабул, има загинали
Мощна експлозия в Кабул, има загинали
  • Мощна експлозия в Кабул, има загинали
  • Мощна експлозия в Кабул, има загинали
  • Мощна експлозия в Кабул, има загинали

Най-малко 28 души загинаха при самоубийствен атентат в центъра на афганистанската столица Кабул. Агенция Хама прес съобщи за 30 убити. По данни на здравното министерство на Афганистан ранените са 327.

Говорител на министерството на здравеопазването подчерта, че много от пострадалите са в тежко състояние, и предупреди, че броят на жертвите може да нарасне до края на деня.

Няма пострадали български военни при взрива с кола-бомба в Афганистан

При атентата няма пострадали български военнослужещи, съобщиха от българското военно министерство. Трийсет и първият български контингент в Афганистан, съставен от 110 души, замина за размирната страна в началото на този месец. Командир на контингента е полковник Руси Русев от Командването на Сухопътните войски, а командир на взвода за охрана е лейтенант Славена Желязкова от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

За първи път жена командир на военните ни в Афганистан

Нападението е извършено с кола бомба в центъра на Кабул, близо до Министерството на отбраната, президентството, американското посолство и централата на оглавяваната от НАТО международна мисия в Афганистан.

Мощна експлозия в Кабул има загинали
netinfo
Атентатор-самоубиец се е взривил в автомобил, обяви вътрешното министерство на страната пред Би Би Си. Очевидци и полицията съобщават, че половин час след взрива са чули стрелба в района.

Президентът на страната Ашраф Гани осъди атаката и я определи като терористичен акт.

Отговорност за нападението поеха талибаните. Техен говорител заяви за Асошиейтед прес, че групировката е извършила атаката.

Взривът идва седмица, след като талибаните обявиха началото на своята пролетна офанзива. Тогава те предупредиха, че ще осъществят сериозни атаки срещу вражески позиции в цялата страна.

Снимки: БГНЕС