Отново протести в Македония
Отново протести в Македония / БГНЕС, архив

Поредна вечер на протести и недоволство в Македония.

Вечерта хората изпълниха улиците на Скопие и преминаха като шествие, за да стигнат до крайната си цел обичайно - сградата на правителството.

С лозунга "Няма справедливост, няма мир", протестът започна пред офисите на Специалната прокуратура в Скопие, където гражданите дадоха подкрепата на екипа на прокурори, а след това се отправиха към парламента. След като гражданите на Скопие изразиха възмущението си пред парламента на Македония, те се отправиха към Министерството на културата и го замерваха с яйца и камъни. Целта им бе да стигнат сградата на правителството, предаде македонското електронно издание Точка, цитирано от агенция "Фокус".

Поредна вечер на протести и напрежение в Македония

С мирно протестно шествие под мотото "свободни избори " и " Престъпниците зад решетките" жителите на македонския град Струмица също протестираха срещу решението на президента на страната Георге Иванов за отмени присъдите на политиците от властта и опозицията и да назначи предсрочни парламентарни избори за 5 юни, предава скопското електронно издание 24 „Вести"
Те поискаха оставката на сегашното правителство и възстановяване на демократичните процеси в страната.

Протестът, организиран от платформата "Гражданска демокрация" в Струмица, започна пред сградата на Държавната администрация и продължи до струмишкия градски съд. Те подкрепиха дейността на Специалната прокуратура. Протестът завърши пред сградата на СДП.

Днес протести имаше и в Битоля, където проправителствената организация Гражданско движение за демократична отбраната на Македония (ГДОМ), организира и контра-протести. Също недоволни хората излязоха и в Щип, Кочани и във Велес.

Основните искания на протестиращите в Македония са отмяната на обявената от президента на Македония Георге Иванов амнистия на 56 високопоставени политици, а също така и отмяната на назначените за 5 юни предсрочни избори.