Галина Стоянова поздрави столетник
Галина Стоянова поздрави столетник / Община Казанлък

Кметът на Община Казанлък уважи 100-годишния юбилей на Тотю Малешков.

С цветя и торта Галина Стоянова гостува в дома на юбиляра и му пожела крепко здраве. „Действайте все така умно и точно! Хората знаят!", каза и Малешков.

Като бивш кмет на с.Голямо Дряново в началото на 40-те години на миналия век Тотю Малешков разказа някои случки от живота си. От спомени за комитите през турско време, посрещането на военния строй от Цар Борис III, в компанията на неговия едва 7-годишен син Симеон, столетникът разказа и за работата си след кметуването. През 40-те години на 20-ти век той следи стриктно за акцизите, алкохола и патентите като финансов пристав.

На своята стогодишнина Тотю Малешков се радва на компанията на по-младата си със 14 години съпруга - Стефанка, дъщеря си Пенка, две внучки и една правнучка.

Съдбоносната среща със спътницата в живота му вече 68г. се случва в тракийското село Косевец, малко след като Тотю Малешков се завръща от работа в Гърция. Тогава 18-годишната тракийка печели сърцето му за цял живот. През 1954г. животът ги връща в град Казанлък, където днес празнуват и 100-годишния юбилей: „Фанче, аз вече станах на сто, сега ти ще ме гониш, а аз ще вървя напред", заръчва Тотю на половинката си.

Тотю Малешков благодари за вниманието от страна на своите съграждани, поднесено лично с поздравите на кмета на града Галина Стоянова и сподели радостта си от срещата: „Аз сега добих ход! Сега станах друг!".