Почти 2/3 от българите одобряват арестите по границата (ВИДЕО)
Почти 2/3 от българите одобряват арестите по границата (ВИДЕО) / БГНЕС, архив

Почти две трети от българите одобряват арестите по границата. Това показа експресно проучване на "Алфа Рисърч", поръчано от Нова телевизия.

Категорично "за" т.нар. граждански арести се обявяват 29%. Българите, които не харесват арестите, са около 40%.

Борисов: Никой няма право да арестува извън закона

Общото мнение на повечето хора е, че задържанията по границата могат да се извършват и от граждани, но когато са в координация с полицията. Социологията сравнява как страховете ни по отношение на бежанците са се променили за три години. 

Двойно се е покачил броят на българите, които смятат, че присъствието им е свързано с риск от атентати - 86%. Страхът от увеличение на престъпността е другият доминиращ фактор.

По-рано днес в предаването "Комбина" Георги Братанов и Марио Ковачев от "Организация за закрила на българските граждани", която се занимава със залавяне на незаконно преминали мигранти през границата ни, заявиха, че не се възприемат като ловци на мигранти.

Клип с граждани, задържали мигранти, разпали социалните мрежи (ВИДЕО)

"Отиваме до гората и се разхождаме там. Това правят всички хора, които ходят там. С тази разлика, че ние се оглеждаме за всичко, което ни обезпокоява", обясни Ковачев.

"Това не е гняв. Виждаме, че държавата има нужда от помощ и самата ни граница е зейнала като една голяма врата в полето", допълни той.

С гражданските арести се извършва престъпление

"Предполагам, че тези момчета са с най-добри намерения, но това, което правят, е
недопустимо", контрира в отговор Емил Кошлуков във връзка с гражданските отряди по границите ни. Тази седмица той ги оприличи на съвременни башибозуци.

"Това, че държавата е отстъпила и е оставила границите ни неохранявани, е проблем на държавата", категоричен беше Кошлуков.

Източник: Novanews.bg