Представиха пред ученици документалния филм „Щрихи от първия български парламент”
Представиха пред ученици документалния филм „Щрихи от първия български парламент” / снимка: Dariknews, Архив

Документалният филм „Щрихи от първия български парламент” за създаването на Търновската конституция бе представен пред възпитаници на великотърновските училища в Музей „Възраждане и Учредително събрание”. „Това е третият филм на сдружение „ Св.Теодосий Търновски”. Идеята за създаването му срещна много съмишленици, които дариха и лични средства за изработването на лентата. Творбата спечели първа награда на фестивала за исторически филми в Пловдив през 2010 година. Документалният филм бе представен и в Европейския парламент в Брюксел по време на първата визита там на председателя на Народното събрание Цецка Цачева”, сподели пред младите хора Дешка Рачевец – председател на сдружението и основен спомоществовател на документалния филм.

„Щрихи от първия български парламент„ е филм за това как „старейшините на България” положиха преди 137 години основите на държавната ни самостоятелност . „Отговорите творческият екип показва  чрез трите сюжетни линия на повествованието. Какво се случва в залата   от 10 февруари до 17 април 1879 година? Това научаваме от разказа на хроникьора на събитието чрез „Дневниците на Учредителното събрание от 1879 година”.  За събитията и настроението  в старата столица   през този период следи Кореспондентът на вестниците „Марица”, „Остен”, „Македония”…  Дебатите в залата на Учредителното събрание коментират проф.д.и.н. Андрей Пантев, проф.д-р Снежана Начева, проф. д-р Веселин Методиев,  проф.д-р Георги Близнашки и проф. д-р Петко Ст. Петков, който е и консултант на документалния филм „Щрихи от първия български парламент”, разказа при представянето му в залата на Учредителното събрание сценаристът Даниела Лазарова.

„По принцип законите се правят за прилагане в конкретно общество и страна, съобразно условията и способностите на народа й. Търновската конституция е най-дълго използваната. Тя действа до 1947 година, когато влиза в сила следващата, много по-различна. Това е един изключително прогресивен основен закон.”, коментира проф.д-р Петко Петков.

Преди срещата в Учредителното събрание, създателите на документалния филм „Щрихи от първия български парламент” го представиха и пред ученици в Горна Оряховица. Организатори на инициативата по повод Деня на Конституцията – 16 април, са Регионалният инспекторат по образование, Регионалният исторически музей и сдружение „Св. Теодосий Търновски” във Велико Търново.