Сливенски тракийци ще участват в митинг-шествие в столицата
Сливенски тракийци ще участват в митинг-шествие в столицата / Трайкийско дружество

Членове на тракийско дружество „Лазар Маджаров" - Сливен ще участват в мълчаливо шествие-протест в София .

Поводът е 120 години от създаването на Тракийските дружества. Днес от 15 до 16 часа Съюзът на тракийските дружества в България организират мълчаливо шествие-протест
с маршрут от Алеята на възрожденците в Борисовата градина по бул. „Цар Освободител" до Вечния огън - Паметника на Незнайния войни в столицата.

То е в защита на моралните и имуществени права на наследниците на бежанците от Тракия и Мала Азия и за обединението на гражданското общество и държавните институции в името на националното единение, националната идентичност и националните ценности. Мълчаливото шествие-протест не носи политически характер и не е адресирано, срещу която и да е политическа партия в България.

Мероприятието няма да носи негативни, а градивни послания, целящи решаването на проблема с компенсацията на тракийските бежанци и тези от Мала Азия, като подпомогне правителството на Р.България в политиката му да поставя по-решително тези искания пред Р.Турция и европейските институции. Възванието, което ще бъде огласена пред легацията на Р Турция, ще бъде връчено и на посланика на Кралство Холандия като държава, председателстваща ЕС, за да бъде потърсено съдействието и на европейските институции.