Русе домакин на студентска универсиада
Русе домакин на студентска универсиада / netinfo

Русенският университет протяга ръка към средните училища и партньорските организации от областта на спорта за съвместна работа за популяризиране на гр. Русе като отлична алтернатива за получаване на качествено образование, практикуване на масов спорт и постигане на високо спортно майсторство. На пресконференция с участието на проф. Велизара Пенчева, ректор на Русенския университет, чл.-кор. проф. Христо Белоев, председател на Общото събрание, проф. Борислав Ангелов, ръководител на Университетския спортен център, Валентин Каменаров, СК „Академик", Никола Динев, спортен директор на Асоциацията за студенски спорт “Академик“ и Ангел Ранчински, член на Управителния съвет на Асоциацията, бяха представени акценти от програмата.

В рамките на инициативата „Русе – Европейски град на спорта“ и в сътрудничество с Община Русе, ще се проведат „Дни на баскетбола и волейбола в Русе“. Празниците на баскетбола и волейбола са разделени и ще се проведат последователно на 19 и 20 април (баскетбол) и на 26 и 27 април 2016 г.(волейбол). В програмата на събитията е предвидено в първия ден, от 17:00 часа пред Съдебната палата, да се направят демонстрации по съответния спорт, водени от наши изтъкнати спортисти, а на другия ден, от 14:00 часа на Спортния комплекс на Русенския университет „Ангел Кънчев“, да се проведат демонстрационни турнири. Съгласие за участие в събитията са изразили изтъкнатите наши спортисти Атанас Голомеев и Любомир Ганев. Наред със студентските отбори по баскетбол и волейбол в празниците ще участват отборите по двата спорта на ПГЕЕ „Апостол Арнаудов“, баскетболният отбор на ПГИУ „Елиас Канети“ и волейболният отбор на МГ „Баба Тонка“.

Русенският университет е единственият университет в България, който провежда свои вътрешни пролетни и есенни студентски спартакиади. Те се организират изцяло от Студентския съвет. През тази година е предвидено Пролетните студентски игри да се проведат в периода от 4 до 24 април, а в тях са включени състезания по шест вида спорт – баскетбол, волейбол, футбол, бадминтон, шахмат и тенис на маса. За първи път ученици от средните училища имат възможност да участват в състезанията. В рамките на пролетната спартакиада се провежда и състезанието по силов многобой „Strong Man”, което става все по-популярно сред студентите и привлича участници и от други висши училища. Спартакиадата се провежда с подкрепата на Община Русе и е в рамките на инициативата „Русе – Европейски град на спорта“.

От 11 до 15 май Община Русе и Русенският университет ще бъдат домакини на третата Национална студентска универсиада, която се провежда от Асоциацията за студентски спорт „Академик“. Около 1500 студенти спортисти от висшите училища у нас ще се състезават по спортните терени и зали на гр. Русе и Русенския университет. Откриването на най-голямото събитие от студентския спортен календар у нас за годината ще бъде на 11 май от 20:00 часа на площад „Свобода“ в центъра на Русе. Градът ни ще е домакин на финалните турнири по 11 вида спорт – баскетбол, волейбол, джудо, карате, кикбокс, лека атлетика, тенис, футбол, тенис на маса, спортно ориентиране и спортно катерене. „Всички сме убедени в доброто представяне на студентите спортисти на Русенския университет „А. Кънчев“ на предстоящата универсиада“, каза проф. Борислав Ангелов и припомни, че за изминалите 60 години на организиран академичен спорт в Русенския университет са завоювани над 800 медала на студентските надпревари у нас и в чужбина, като 234 от тези медали са златни.

Напрегнатият спортен полусезон ще завърши на 29 май 2016 г. с отбелязване на „110 години футбол в Русе“, отново в сътрудничество с Община Русе и в партньорство с Футболен клуб Ветерани – Русе и Областния съвет на Българския футболен съюз. Футболният празник също се провежда в рамките на инициативата „Русе – Европейски град на спорта“. Събитието е насочено към популяризиране на футбола сред подрастващите и създаване на допълнителна мотивация за практикуване на футболната игра. Предвиждат се паралелни футболни турнири за ученици, средношколци, студенти и ветерани, които ще се проведат на Спортната база на Русенския университет. Пред състезателите и в турнирите и пред зрителите ще бъдат представени факти от 110-годишната история на развитието на футбола в нашия град. С участието във футболния празник на ветерани, допринесли за постигане на футболните успехи на гр. Русе, се цели да се прехвърли своеобразен мост между поколенията. Заявки за участие във детските футболни турнири за заявили футболните клубове „Русе“, „Левски 2000“, „Дунав 2010“ и „Аристон“, а в турнира за средношколци – футболните отбори на МГ „Баба Тонка“, ПГЕЕ „Апостол Арнаудов“, ПГДВ „Й. Вондрак“ и ПГМТ „Юрий Гагарин“.