Боливийският президент посъветва папата да пие сок от кока
Боливийският президент посъветва папата да пие сок от кока / БГНЕС

Боливийският президент Ево Моралес, който непримиримо защитава отглеждането на коката като растение, остава верен на себе си дори на срещата с папата във Ватикана.

Той посъветва папа Франциск да пие сок от това растение, предаде агенция ABI. "Аз го пия и ми е добре. Препоръчвам го и на Вас, той дава сили за цял живот", заяви Моралес на срещата.

Папа Франциск: Божиите хора нямат нужда от мръсни пари

Боливийският президент връчи на папа три книги за отглеждане на кока в Андите. В книгите е доказано, че листата на коката може да помогнат срещу затлъстяването.

Моралес е представител на местното племе аймар. Той не завършва средно училище, защото е трябвало да работи, за да подпомогне бедното си семейство. Впоследствие става профсъюзен лидер "кокалерос" на селяните, които отглеждат кока.

Боливийският президент посъветва папата да пие сок от кока
netinfo

Моралес е привърженик на легализирането на коката. Той твърди, че традиционното използване на коката в Боливия е част от начина на живот на населението от планините Анди и тази своя позиция неведнъж е изразявал от най-висши трибуни, включително и от трибуната на ООН. Дори на една конференция на ООН за наркотиците той дъвче листа от кока, за да докаже безвредността им.

Заради това си отношение Моралес обаче влезе в конфликт със САЩ, които водят война да ограничат трафика на кокаин на своя територия.

Източник: БГНЕС